Jeszcze w sprawie alimentów - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 cze 2016, 10:50

Czy ktoś z Was zna jakąkolwiek podstawę by nie występować od rodzica biologicznego o alimenty na dziecko w pieczy?
Mam matkę biologiczną z rakiem, w dps.
Ona ma dla siebie może 100zł.
Rodzina zastępcza ma 1000zł i 500+

Jak mam "szarpać" biologiczną, skoro dla niej nawet 10zł to dużo.
To jakiś poroniony pomysł.
Jestem po niemilej rozmowie z sędzią, który mnie opierdzielił, że mu zajmuje czas, bo rodzic biologiczny nie zapłaci złotówki bo nie ma z czego.
Zapytałam na co mam się powołać żeby takiego rodzica nie kierować do sadu. Nie usłyszałam odpowiedzi poza stwierdzeniem, że mamy powołać "kółko pracowników, którzy znają sytuację" które coś rzeczowego ustali - czyli chyba odstąpi od występowania o alimenty.
Ustawa swoje, sedzia swoje a ja zbieram op...
Morenika
Morenika
Praktykant
Od: 13 lis 2012, 11:43
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2016, 10:57

U nas Sąd z reguły umarza takie postępowanie, bądź odstępuje od ustalenia płatności gdy faktycznie pozwana tych pieniędzy nie ma. Podejrzewam, że sprawa z góry jest przesądzona, ale wniosek złożyć trzeba wg ustawy. Sprawdzałam też w k.r.o. niestety nic nie znalazłam.Najlepiej uzyskać dokumentację- lekarzy, asystenta itp. przekazać do Sądu i sprawa sama się rozwiąże :)
ewek22
Praktykant
Od: 02 cze 2016, 12:59
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2016, 12:35

My również występujemy w każdym przypadku do Sądu. Jednakże była sytuacja w której rodzina zastępcza zrzekła się alimentów i Sąd odstąpił od ustalenia płatności, umarzając postępowanie.
Eliz

Napisano: 20 cze 2016, 15:22

My mieliśmy już kilka takich sytuacji, że nie tylko rodzina zastępcza się zrzekła alimentów, ale jeszcze obrzuciła inwektywami pracownika socjalnego będącego na rozprawie. Sędzia się właściwie przyłączył z potokiem pretensji do pracownika socjalnego o "głupie i bezsensowne wnioski alimentacyjne". Najlepsze jest to że sędzia nie chce sam umorzyć tych postępowań, tylko nam je każe wycofywać wnioski. No i zaczyna się zabawa :evil:

Ja to akurat też uważam, że wytaczanie w każdej sprawie powództwa alimentacyjnego jest bezsensowne tylko, że my przecież nie mamy wyjścia. Ustawa nakazuje i już. Może by to w końcu ktoś zmienił ;)
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2016, 9:12

w "naszym" Sądzie przyjmuja i prowadzą postępowanie bez wiekszych problemów. Natomiast wczoraj otrzymalismy z innego Sądu (właściwość zamieszkania RZ) wezwanie do uzupelnienia braków "poprzez podanie informacji czy strony podjęły próbę mediacji czy innego pozasądowego sposobu rozwiązania sporu, a w przypadku gdy takich prób nie podjęto - wyjaśnienia przyczyn ich niepodjęcia " w terminie 7 dni. czy ktoś coś takiego dostał????
papierekodcukierka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x