Napisano: 17 wrz 2015, 8:04
w ubiegłym roku matka wnioskowała na dziecko o dodatek na zamieszkanie na rok 2014/2015 i 2015/2016. Córka uczy się w Danii w szkole. Dokumenty ok, przyznano świadczenia zgodnie z wnioskiem. We wrześniu 2015 dostarczyła zaświadczenie ze szkoły i wypłaciłam jej już dodatek na zamieszkanie. Złożyła wniosek na 2015/2016 i w oświadczeniach o czasowym zameldowaniu jest inna miejscowość niż w zaświadczeniu ze szkoły. Zadzwoniłam więc do niej i okazuje się że córka uczy się nadal zagranicą ale dojeżdża z miejsca zamieszkania do miejsca gdzie się uczy 30 km. Klientka złoży w najbliższym czasie oświadczenie o dojeżdżaniu córki i będzie wnioskować o dojazd. Co z wypłaconym dodatkiem na zamieszkanie. Moje też w tym niedopatrzenie ponieważ zameldowanie czasowe donosiła w ubiegłym roku i nie zweryfikowałam nazw miejscowości z zaświadczeniem z tego roku. Czy decyzję za 2014/2015 należy zmienić w pkt dot. dodatku z zamieszkania na dojazd, czy to nienależnie pobrane; co z wypłaconym dodatkiem 90 zł we wrześniu jeśli powinna dostać 50????