Dodatki mieszkaniowe- konserwacja domofonu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 lut 2023, 9:24

Proszę o odpowiedź czy do wydatków w dodatkach mieszkaniowych zaliczamy konserwację domofonu? Dotyczy mieszkań należących do Spółdzielni Mieszkaniowej.
NOWA 17
Praktykant
Od: 21 lut 2023, 9:05
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 21 lut 2023, 11:25

Zaliczamy. Zgodnie z ustawą o własności lokali wydatek ten należy do kosztów zarządu.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 21 lut 2023, 12:28

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie :)
NOWA 17
Praktykant

Napisano: 21 lut 2023, 17:19

Wracając do Pani odpowiedzi mam wątpliwości, ponieważ w ustawie o własności lokali do kosztów zarządu zaliczane są min. podatki, ubezpieczenia, opłaty za dostawę energii elektrycznej, których nie zaliczamy do wyliczenia dodatku mieszkaniowego. Nie można więc twierdzić, że to, co należy do kosztów zarządu jest zaliczane do wydatków przy wyliczaniu dodatku mieszkaniowego. ;)
NOWA 17
Praktykant

Napisano: 22 lut 2023, 9:34

NOWA 17 pisze:
21 lut 2023, 17:19
Wracając do Pani odpowiedzi mam wątpliwości, ponieważ w ustawie o własności lokali do kosztów zarządu zaliczane są min. podatki, ubezpieczenia, opłaty za dostawę energii elektrycznej, których nie zaliczamy do wyliczenia dodatku mieszkaniowego. Nie można więc twierdzić, że to, co należy do kosztów zarządu jest zaliczane do wydatków przy wyliczaniu dodatku mieszkaniowego. ;)
Czasami istnieje konieczność odnieść się do innych ustaw. Tą kwestię mam przedyskutowaną z prawnikami, też miałam obiekcje kiedyś...
Liczymy koszty zarządu. Skoro dla przykładu "bieżące koszty konserwacji" należą do kosztów zarządu, to jesteśmy zmuszeni to zaliczyć do wydatków, bo koszty zarządu liczymy. Należy sprawdzić w innych ustawach co wchodzi w skład kosztów zarządu czy np. eksploatacji itd.
Namieszam Ci trochę, ale ubezpieczenie też liczysz, jeśli jest to ubezpieczenie części wspólnych naliczane przez zarządcę ( a nie indywidualne mieszkania). Liczysz też opłatę za energię elektryczną części wspólnych np. na klatce schodowej. Pomimo, że jest zapis, że nie liczymy, ale zwróć uwagę, ze jest napisane ... "na cele bytowe" - art. 6 ust. 4a pkt 2). Należy odnieść się co znaczy na cele bytowe.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x