We wniosku o dodatek mieszkaniowy mam wpisany dochód z działalności na ryczałcie. Jaki dochód przyjąć do obliczeń? POMOCY
art.3 ust 6 ustawy dm...tzn
w przypadku działalności gosp. na ryczałcie bierze się pod uwagę przychód z tej działalności osiągnięte w ostatnich 3 miesiącach poprzedzających złożenie wniosku. Następnie sumę tych dochodów (z 3 m-cy) mnoży się razy 4 i w ten sposób otrzymujesz dochód roczny, który przyrównujesz do tych tabel z obwieszczenia ministra właściwego do spraw rodziny. Później oczywiście postępujesz już standardowo, czyli znajdujesz przedział w tych tabelach, odnajdujesz dochód roczny z danego przedziału i dzielisz go na 4 żeby otrzymać dochody z 3 miesięcy
czyli np 8,5% podatek
przychód z 3 mies. działalności, który przedstawia wnioskodawca np
XI 1000 zł
XII 500
I 1500
razem przychód 3000
3000 mnożysz przez 4 i masz 12000 zł
wtedy te 12000 szukasz w tabelce z obwieszczenia ministra właściwego do spraw rodziny...tam gdzie jest 8,5 % podatku( jesli taki wnioskodawca ma podatek)
minimalna roczna wysokość przychodu 11 693,01
maksymalna roczna wysokość przychodu 12 408,00
dochód roczny z tego przedziału 1 484,05
wtedy 1484,05 : 12 miesięcy 123,67 zł dochód miesięczny
a ze do wniosku o dm wstawiany jest dochód z 3 miesięcy wtedy X 3 i daje to dochód 371,01 ktory wnioskodawca wstawia jako swoj dochód z działalności gospodarczej
Tylko, że mamy tabelę z dochodami z ryczałtu za 2021 rok, a ja mam dochody za 2022. Czy to tak może być???
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 220726.pdf
ostatnie obwieszczenie i na jego podstawie wyliczasz...nie kombinuj tak może być bo tak musi być
kolejne obwieszczenie bedzie w lipcu tego roku i bedzie za 2022 r. poki co...na podstawie ostatnio oglaszanego wyliczasz dochód
tak jak to robimy np z ha przeliczeniowego, gdzie dochód jest za 2021 r....bo zmieni się dopiero we wrzesniu