Zasiłki pielęgnacyjne wypłacane przez OPSy nie są wliczane do dochodów przy obliczaniu dodatku mieszkaniowego, a dodatek pielęgnacyjny wypłacany przez Zus są wliczane nadal? bo wiem że tak było, zmieniło się coś w tej kwestii?
Wyroki wyrokami, tylko że kiedyś były różne, ja zaś ciągle nie widzą w ustawie tych dodatków, podobnie jak Ania. Czytam wyroki i opinie, wracam do ustawy i nadal nie widzę.
W ustawie też nie ma nic o dodatkowej powierzchni dla 1 osoby, gdy mieszka sama..a są już wyroki i mam orzeczenie z SKO, że przy 1 osobie nie ma z kim dzielić powierzchni i dajemy odmowy za nadmetraż ale czytaj
ale w ustawie też nie jest napisane, że dla 1 osoby metrów nie doliczamy, po prostu życie samo weryfikuje co nieco, są wyroki czytamy, stosujemy, poprawiamy, staramy się, by nie było precedensów.. Nie może być tak, że jednym Staruszkom wliczamy w dochód pielęgnacyjny dodatek - i dajemy odmowę, a innym nie liczymy i pobierają dodatki mieszkaniowe.
Zero pisze: Nie może być tak, że jednym ... wliczamy ... a innym nie liczymy...
Zgoda, nie powinno być, ale tak się dzieje. Na początku ustawy zdaje się generalnie zaliczało się dodatek, a teraz różnie.
teraz, to już dawno - od wyroków, nie wliczamy i jest sprawiedliwie. Zresztą mam sporo stanowisk SKO w tej sprawie i opinię naszego radcy prawnego )
Ja tak jak zero..