dodatki pielęgnacyjne - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 03 sty 2014, 12:11

Zasiłki pielęgnacyjne wypłacane przez OPSy nie są wliczane do dochodów przy obliczaniu dodatku mieszkaniowego, a dodatek pielęgnacyjny wypłacany przez Zus są wliczane nadal? bo wiem że tak było, zmieniło się coś w tej kwestii?
~Ania

Napisano: 03 sty 2014, 14:47

Poczytaj wyroki, nie są liczone już dawno
~zero

Napisano: 03 sty 2014, 14:54

Wyroki wyrokami, tylko że kiedyś były różne, ja zaś ciągle nie widzą w ustawie tych dodatków, podobnie jak Ania. Czytam wyroki i opinie, wracam do ustawy i nadal nie widzę.
~jh

Napisano: 03 sty 2014, 14:59

W ustawie też nie ma nic o dodatkowej powierzchni dla 1 osoby, gdy mieszka sama..a są już wyroki i mam orzeczenie z SKO, że przy 1 osobie nie ma z kim dzielić powierzchni i dajemy odmowy za nadmetraż :) ale czytaj
~zero

Napisano: 03 sty 2014, 15:00

tzn. nie widzę przepisu pozwalającego pominąć te dodatki w dochodach.
~jh

Napisano: 03 sty 2014, 15:05

Jeśli chodzi o powierzchnię, to wątpliwości nasuwają się same, ale przy dodatku pielęgnacyjnym ja ich nie mam. Napisane wyraźnie.
~jh

Napisano: 03 sty 2014, 15:16

ale w ustawie też nie jest napisane, że dla 1 osoby metrów nie doliczamy, po prostu życie samo weryfikuje co nieco, są wyroki czytamy, stosujemy, poprawiamy, staramy się, by nie było precedensów.. Nie może być tak, że jednym Staruszkom wliczamy w dochód pielęgnacyjny dodatek - i dajemy odmowę, a innym nie liczymy i pobierają dodatki mieszkaniowe.
~zero

Napisano: 03 sty 2014, 15:18

jest też coś takiego jak utracone korzyści...wasze Babcie mogą się o to odezwać
~zero

Napisano: 03 sty 2014, 15:54

Zero pisze: Nie może być tak, że jednym ... wliczamy ... a innym nie liczymy...
Zgoda, nie powinno być, ale tak się dzieje. Na początku ustawy zdaje się generalnie zaliczało się dodatek, a teraz różnie.
~jh

Napisano: 03 sty 2014, 16:02

teraz, to już dawno - od wyroków, nie wliczamy i jest sprawiedliwie. Zresztą mam sporo stanowisk SKO w tej sprawie i opinię naszego radcy prawnego :))
Ja tak jak zero..
~tekla

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x