dodatki pielęgnacyjne - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 07 sty 2014, 10:28

A czy ktoś próbował skonfrontować z o opinią Ministra, tą sprzed roku? Tam było:
> nadal obowiązuje przepis art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, zgodnie z którym dodatek pielęgnacyjny należy zaliczać do dochodu. <
To cytat z odpowiedzi na interpelację nr SPS-023-12127/12.
Trochę dziwne, ale na forum nie udało mi się znaleźć.
~jh

Napisano: 07 sty 2014, 12:20

może dlatego, że to już nie aktualne?
~tekla

Napisano: 07 sty 2014, 12:29

NIE WLICZAMY !
~Anka

Napisano: 07 sty 2014, 14:00

A dlaczego niby tamto nieaktualne?

I co to znaczy NIE WLICZAMY - u Anki nie wliczają, czy generalnie taki jest przepis prawny?

~jh

Napisano: 07 sty 2014, 14:28

Słuchaj, ile ci trzeba pisać, że nie wliczamy??? i nie tylko u Anki??
~mądrala

Napisano: 07 sty 2014, 15:45

Ja doskonale wiem, że nie wliczacie podobnie jak może większość Polski, jednak nie wystarczają mi ani wyniki tego głosowania, ani stanowcze przekonanie, że nie liczmy i basta, ani nawet siłowe rozwiązania. Wbrew bowiem prawie powszechnemu przekonaniu, zapewne wymuszonym siłą SKO i sądów nadal zauważam poglądy przeciwne, ot choćby na tym forum (np. wątek https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=10 zakończony 2013-11-12). Dużo do myślenia daje opinia Rządu sprzed roku (jednak była na tym forum), także stanowcza postawa znanego Pana J.Bajora.
W sumie mamy dość dziwną sytuację.
No ale gdzie jest prawda?
Ja szukam LOGICZNYCH argumentów. Wydawało się, że forum jest dobrym miejscem. Może ktoś pomoże.
~jh

Napisano: 08 sty 2014, 13:00

Czyżby już nikt nie ma sił dyskutować tego tematu???

W taki razie moja refleksja.
~Ania pytała: >> dodatek pielęgnacyjny wypłacany przez Zus są wliczane nadal? bo wiem że tak było<<
Wychodzi na to, że tak było i w przepisie prawa JEST, nic nie zmieniło się w tym zakresie. Jedynie usankcjonowano osobliwe podejście do prawa poddające w wątpliwość wyraźne zapisy ustawy. Takie podejście pozwala teraz WĄTPIĆ W KAŻDY dowolnie wybrany przepis. Dalsze efekty takiego podejścia można sobie wyobrazić, ale nie wygląda to optymistycznie.
~jh

Napisano: 08 sty 2014, 14:53

Z zapisu w ustawie wynika, że należy wliczać dodatek pielęgnacyjny do dochodu.
Swego czasu różne składy NSA różnie orzekały.
W 2009 r. skład 7 sędziów NSA skierował uchwałę do sądów NSA, aby orzekały o nie wliczaniu dodatku pielęgnacyjnego do dochodu.
Wcześniej Trybunał Konstytucyjny orzekł ze art. 3 ust. ustawy o DM jest zgodny z konstytucją i należy do dochodu wliczać dod. pielęgnacyjny.
Jakbyś doliczył lub nie doliczył dod. piel. do dochodu to i tak decyzja z odpowiednim uzasadnieniem, będzie zgodna z prawem.
Jeżeli ktoś się odwoła a SKO uzna inaczej niż Ty, na podstawie tego samego materiału dowodowego, powinno rozpatrzyć wniosek nie wliczając dodatku pielęgnacyjnego do dochodu i wydać stosowną decyzję.
Wliczając dodatek pielęgnacyjny do dochodu można powołać się na wyrok Trybunału i na stanowisko rządu.
Były przecież próby zmiany definicji dochodu poprzez dopisanie, że do dochodu nie wliczać dod. pielęgnacyjnego, jednak większością głosów w Sejmie było to odrzucane podczas glosowania.

~i

Napisano: 10 sty 2014, 10:42

Spodobało mi się: > Jakbyś doliczył lub nie doliczył dod. piel. do dochodu to i tak decyzja z odpowiednim uzasadnieniem, będzie zgodna z prawem.<
Oby jeszcze taką zgodność potwierdziło jakiekolwiek SKO.

Wątek reanimuję na wypadek, gdyby ktoś jeszcze chciałby coś do dołożyć.
~jh

Napisano: 11 sty 2014, 2:06

czli ten dodatek pielegnacyjny z zusu 203zl nie wliczacie do dochodu przy dodatku mieszkaniowym
~edek

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x