Dodatki pieniężne? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 mar 2024, 13:17

Witam Wszystkich. Mam pytanie odnośnie zasiłku, pobieran zasiłek od 1stycznia 1000netto wcześniej to było 776 PLN. Bo prowadzę oddzielne gospodarstwo w domu z rodzicami bo tak mi pani z MOPSu doradziła i chciałem się zapytać , bo co jakiś czas można było dostać pieniądze na żywność na jedzenie na ubranie itd ok 500 max a teraz pani mi powiedziała że muszę sam się dowiedzieć co i jak bo to było jak było w zeszłym roku jak jeszcze było 776 PLN.. więc zapytałem czy może to jest opcja na odzież, środki czystości na co co jeszcze jak myślicie co jeszcze można ? Z góry dziękuję za pomoc
amigo
Praktykant
Od: 18 mar 2024, 12:46
Zajmuję się: Bezrobotny na zasiłku z MOPSu 1000 PLN miesiecznie.

Napisano: 19 mar 2024, 9:27

masz prawo ubiegać się o pomoc jeżeli jesteś w trudnej sytuacji, a czy ją otrzymasz to już decyduje OPS.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 19 mar 2024, 10:33

Pobierając zasiłek stały w wysokości 1000 zł, przekraczasz kryterium dochodowe uprawniające do uzyskania innych świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, które dla osoby samotnie gospodarującej wynosi 776 zł. Zatem – co do zasady – inna pomoc finansowa nie przysługuje w takim przypadku. O możliwość dalszego wsparcia pytaj wyłącznie w swoim MOPSie.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 20 mar 2024, 9:15

możesz ubiegać się o specjalny zasiłek celowy lub o zasiłek celowy na dożywianie z programu "Posiłek w szkole i w domu"
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 20 mar 2024, 9:26

... o ile gmina ma kasę na specjalne, a na program to jeszcze chyba nie ma umowy z UW ... Dlatego o pomoc należy pytać w swoim OPSie ...
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x