Nikt nic nie podpowie. Jestem nowa na tym świadczeniu i nie bardzo wiem na co zwracać uwagę. A mam dość trudna sprawę.
Obywatel Ukrainy który przybył do Polski wraz z rodziną zaraz po wybuchu wojny złożył wniosek o świadczenie z tytułu zakwaterowania i wyżywienia żony i trójki dzieci podając, że zona jest opiekunem dziecka niepełnosprawnego. Dołączył oczywiście to orzeczenie ale nie posiada tytułu prawnego do zajmowanego lokalu a przynajmniej nie chce się przyznać że taki posiada. Dzieci uczęszczają normalnie do polskich szkół, żona wnioskodawcy pobiera u nasz zasiłek rodzinny na dzieci wraz z dodatkami, nie podaje żeby mąż gdzieś pracowała, rodzinka bez żadnych dochodów. I teraz się dowiedzieli, że jest jeszcze takie świadczenie i Pan złożył wniosek na całą czwórkę od razu na przedłużenie wypłaty ponad 120 dni od lipca 2023 do lutego 2024. I teraz ma problem jak rozpatrzyć ten wniosek. Kwota świadczenia wychodzi bardzo duża, Pan nie chce współpracować nic nie chce donosić, zasiłek rodzinny u nas pobierają od nowego okresu zasiłkowego, Pan bez żadnych dochodów.
Co mam z tym zrobić?
Jak wy rozpatrujecie te wnioski? Komu przyznajecie? Jakie dokumenty wymagacie?
Pomorze ktoś bardzo proszę.
Bo ja nie mam pojęcia co mam z tym zrobić