Świadczenie 40+ - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 mar 2024, 22:19

W związku z otrzymaną interpretacją art. 13 ust 1 ustawy pomocowej proszę o informacje jak rozumiecie treść tej interpretacji.
Jestem nowym pracownikiem OPS i dopiero zaczynam przygodę z tym świadczeniem, dlatego proszę o informacje jak wy się na to zapatrujecie. KOMU MAM PRZYZNAĆ ŚWIADCZENIE A KOMU ODMÓWIĆ? Jak weryfikować złożone wnioski, na co zwracać uwagę, jakich dokumentów wymagać?
Załączniki
Stanowisko MSWiA dot. art. 13 ustawy pomocowej.pdf
(690 KiB) Pobrany 30 razy
GOPS8745
Praktykant
Od: 14 mar 2024, 22:05
Zajmuję się: Pomoc Społeczne oraz świadczenia socjalne

Napisano: 19 mar 2024, 19:10

Nikt nic nie podpowie. Jestem nowa na tym świadczeniu i nie bardzo wiem na co zwracać uwagę. A mam dość trudna sprawę.
Obywatel Ukrainy który przybył do Polski wraz z rodziną zaraz po wybuchu wojny złożył wniosek o świadczenie z tytułu zakwaterowania i wyżywienia żony i trójki dzieci podając, że zona jest opiekunem dziecka niepełnosprawnego. Dołączył oczywiście to orzeczenie ale nie posiada tytułu prawnego do zajmowanego lokalu a przynajmniej nie chce się przyznać że taki posiada. Dzieci uczęszczają normalnie do polskich szkół, żona wnioskodawcy pobiera u nasz zasiłek rodzinny na dzieci wraz z dodatkami, nie podaje żeby mąż gdzieś pracowała, rodzinka bez żadnych dochodów. I teraz się dowiedzieli, że jest jeszcze takie świadczenie i Pan złożył wniosek na całą czwórkę od razu na przedłużenie wypłaty ponad 120 dni od lipca 2023 do lutego 2024. I teraz ma problem jak rozpatrzyć ten wniosek. Kwota świadczenia wychodzi bardzo duża, Pan nie chce współpracować nic nie chce donosić, zasiłek rodzinny u nas pobierają od nowego okresu zasiłkowego, Pan bez żadnych dochodów.
Co mam z tym zrobić? :?:
Jak wy rozpatrujecie te wnioski? Komu przyznajecie? Jakie dokumenty wymagacie?
Pomorze ktoś bardzo proszę.
Bo ja nie mam pojęcia co mam z tym zrobić :cry:
GOPS8745
Praktykant

Napisano: 20 mar 2024, 12:03

Trochę mało informacji. Czy wniosek ten zawiera a mianowicie. Moim zdaniem ważne jest czy teraz został złożony ten wniosek do 120 dni czy było to wcześniej? Z Twojej wypowiedzi to nie wynika. Ale jeśli został złożony teraz, razem z wnioskiem o przedłużenie to wniosek za okres do 120 dni pozostawiłabym bez rozpatrzenia. Art. 13 ust.1e specustawy UKR "1e. Wniosek o świadczenie pieniężne składa się w terminie miesiąca od ostatniego dnia okresu objętego wnioskiem" i art.13 ust.1f. Wniosek o świadczenie pieniężne złożony z uchybieniem terminu, o którym mowa w ust. 1e, pozostawia się bez rozpoznania. To było świadczenie, które było wypłacane po weryfikacji bez żadnego ale. Jeśli chodzi o świadczenie powyżej 120 dni to jest to świadczenie uznaniowe. Można je wypłacić w szczególnie uzasadnionych przypadkach. Nam na wszystkich spotkaniach mówiono, że powinniśmy rozpatrywać to jak wnioski naszych podopiecznych. Badamy szczególny przypadek. W rozporządzeniu jest mowa o przesłankach i że można przyznać ale nie ma zapisu, że należy przyznać (sama niepełnosprawność dziecka to za mało). Ja zbadałabym sytuację dochodową. Wezwałabym pismem do dostarczenia do wglądu dokumentacji typu: opłaty za mieszkanie jakie Pan ponosi: czynsz, najem, energia, itp. - może mieszkają u kogoś za darmo? A jak nie to skąd do tej pory mieli środki na opłaty? Czy Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne? Jakimi innymi środkami jeszcze dysponuję - jest też 800+.Czy ponoszą koszty związane z leczeniem dziecka? Nie wiem czy pomogłam. Pozdrawiam
Kacha323
Praktykant
Od: 20 mar 2024, 11:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 22 mar 2024, 13:55

To jest ich pierwszy wniosek u mnie w gminie. 120 dni od dnia przybycia do Polski już dawno minęło więc mogę go rozpatrywać tylko jako przedłużenie przyznania świadczenia. Czyli jak dobrze rozumiem musze zagrodzić dodatkowe informacje cele ustalenia szczególnej sytuacji tych osób? Sam fakt, iż wnioskodawca podaje jako powód przedłużenia wypłaty świadczenia "kobieta opiekująca się dzieckiem niepełnosprawnym" i dołączone orzeczenia dziecka to za mało do przyznania świadczenia? Jeśli wnioskodawca obywatel Ukrainy nie ma tytułu prawnego do lokalu w którym rzekomo zapewnia zakwaterowanie i wyżywienie innym osobom to tego świadczenia nie powinnam mu przyznać. Dobrze rozumiem?
GOPS8745
Praktykant

Napisano: 18 kwie 2024, 8:03

ja zawsze takie przypadki konsultuje z moim UW, mam podobna sytuacje maż ukrainiec pobiera na niepełnosprawną żonę. pan pracuej zawodowo i wynajmuje mieszkanie ( przedstawil umowe wynajmu wraz z ponoszonymi opłatami ) dla mnie to byla sprawa nieoczywista w kwestii przyznania bo zona jest w stanie funkcjnowac sama jednak nasz dyrektor uznał że nie bedzie podważał lekarza orzecznika i skoro posiada orzeczenie to spelnia specjalny warunek do przedłużenia wypłaty swiadczeniaaa.
Nika28
Praktykant
Od: 06 lut 2024, 18:17
Zajmuję się: Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x