dodatkowa forma karty dla rodzica - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 lut 2019, 13:47

Mam taką sytuację Pan złożył mi wniosek o dodatkową formę karty. Ma tradycyjną a chce elektroniczna. Tradycyjną miał wydaną w 2015 r. ale w 2018r. zgubił kartę i wyrabiał duplikat i mam pytanie, czy jak teraz zawnioskował mi o dodatkową formę to muszę od niego pobrać opłatę czy nie? Czy liczy się to że karta wydana pierwsza była w 2015r. czyli przed 2018r. czy ten duplikat z 2018r. i musi teraz za elektroniczną zapłacić?
sylwia92
Stażysta
Od: 07 sty 2019, 12:30
Zajmuję się: Karta Dużej Rodziny

Napisano: 06 lut 2019, 10:07

Znaczenie ma ostatnia, obecnie aktywna karta. Skoro wnioskował o nią po 1.01.2018 to miał możliwość wnioskowania o obydwie formy bezpłatnie, ale z niej nie skorzystał. W związku z czym powinien ponieść opłatę.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 06 lut 2019, 12:36

dziękuję za pomoc :)
sylwia92
Stażysta
Od: 07 sty 2019, 12:30
Zajmuję się: Karta Dużej Rodziny

Napisano: 06 lut 2019, 13:12

sylwia92 pisze:dziękuję za pomoc :)
inna kwestią jest czy przy takich zgłoszeniach petent został poinformowany, ze przy wyrabianiu duplikatu ma możliwość darmowo wyrobić sobie karty elektroniczne, to jest dodatkowa robota, ale ja informuje ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31

Napisano: 06 lut 2019, 14:38

do Herki !! ja mam kobietę, która wnioskowała w 2016 roku o karty tradycyjne dla siebie, męża i 4 dzieci. Dzisiaj przyszła i mówi: " że ona zagubiła swoją kartę ( to duplikat 9,40 zł opłaty tak ?) , że córka w grudniu 2018 miała 18 lat ale się uczy i karta tradycyjna utraciła w grudniu ważność ( to przedłużenie ważności karty zgodnie z zaświadczeniem szkolnym - czy Tak ? ) i mówi również, że teraz ma na utrzymaniu 2 dzieci, pozostała 2 są już na własnym utrzymaniu ( i w systemie ich karty utraciły już ważność ) . Proszę o odpowiedź:
1. czy mogę przyznać teraz tylko matce duplikat karty za 9,40 zł opłaty a dziecku pełnoletniemu już nie , bo w dniu składania wniosku nie ma co najmniej 3 dzieci na utrzymaniu ?,2. czy należy przyznać pełnoletniej córce kartę , bo się uczy w szkole i czy musi wnieść opłatę ? pogubiłam się już i analizuję, czy w dniu składania kolejnego dziecka są na utrzymaniu co najmniej 3 dzieci czy dobrze robię ?
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 06 lut 2019, 14:40

w dniu składania kolejnego wniosku a nie dziecka miało być hihi :lol: :lol:
opsSR34
Referent

Napisano: 06 lut 2019, 15:48

opsSR34 pisze:do Herki !! ja mam kobietę, która wnioskowała w 2016 roku o karty tradycyjne dla siebie, męża i 4 dzieci. Dzisiaj przyszła i mówi: " że ona zagubiła swoją kartę ( to duplikat 9,40 zł opłaty tak ?) , że córka w grudniu 2018 miała 18 lat ale się uczy i karta tradycyjna utraciła w grudniu ważność ( to przedłużenie ważności karty zgodnie z zaświadczeniem szkolnym - czy Tak ? ) i mówi również, że teraz ma na utrzymaniu 2 dzieci, pozostała 2 są już na własnym utrzymaniu ( i w systemie ich karty utraciły już ważność ) . Proszę o odpowiedź:
1. czy mogę przyznać teraz tylko matce duplikat karty za 9,40 zł opłaty a dziecku pełnoletniemu już nie , bo w dniu składania wniosku nie ma co najmniej 3 dzieci na utrzymaniu ?,2. czy należy przyznać pełnoletniej córce kartę , bo się uczy w szkole i czy musi wnieść opłatę ? pogubiłam się już i analizuję, czy w dniu składania kolejnego dziecka są na utrzymaniu co najmniej 3 dzieci czy dobrze robię ?
Aby odciążyć Herkę napiszę :p
Poinformować że można wyrobić przy tej okazji za darmo na jednym wniosku również elektroniczne KDR dla członków rodziny którym nadal należy się KDR (a takich jest 4 w tym przypadku) oraz duplikat i przedłużenie dla córki.
duplikat matka musi dodatkowo zapłacić 9,40 zł.
przedłużenie w rozliczeniu 2,74 zł. dla córki, nie trzeba zaświadczenia ze szkoły, a tylko oświadczenie wypisuje np. matka: Oświadczenie_o_planowanym_terminie_ukończenia_nauki_w_szkole_lub_szkole_wyższej i robi się przedłużenie,
no i jak będzie wyrabiać ew. o dodatkową formę karty (tzw. elektroniczną) dla męża i 2 dziecka to zaznacza to we wniosku, a na rozliczenie dodatkowej formy to jest 2x1,37 zł.
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 06 lut 2019, 20:15

ubu, dzięki za odpowiedź, ale może jeszcze Herka się wypowie
ubu, jak myślisz, czy wg ciebie za przedłużenie karty uczącemu się dziecku w formie tradycyjnej + elektroniczna wnioskodawczyni ma zapłacić 9,21 zł czy nie płaci nic ?
opsSR34
Referent

Napisano: 07 lut 2019, 9:53

jeśli to się tyczy powyższego wniosku o którym pisałem to nie powinna dopłacać nic poza opłatą za ten duplikat, bo w tym momencie załatwia 3 wnioski na jednym, wyrabia sobie duplikat i przy tej okazji przechodzi na elektroniczne oraz robi przedłużenie dla córki, korzysta ona na tym, tak jak i my nie rozpatrując 3 różnych wniosków dla tej osoby, tylko wszystko robimy w ramach jednego wniosku.

No ale czekamy na glejt od Herki :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x