opsSR34 pisze:do Herki !! ja mam kobietę, która wnioskowała w 2016 roku o karty tradycyjne dla siebie, męża i 4 dzieci. Dzisiaj przyszła i mówi: " że ona zagubiła swoją kartę ( to duplikat 9,40 zł opłaty tak ?) , że córka w grudniu 2018 miała 18 lat ale się uczy i karta tradycyjna utraciła w grudniu ważność ( to przedłużenie ważności karty zgodnie z zaświadczeniem szkolnym - czy Tak ? ) i mówi również, że teraz ma na utrzymaniu 2 dzieci, pozostała 2 są już na własnym utrzymaniu ( i w systemie ich karty utraciły już ważność ) . Proszę o odpowiedź:
1. czy mogę przyznać teraz tylko matce duplikat karty za 9,40 zł opłaty a dziecku pełnoletniemu już nie , bo w dniu składania wniosku nie ma co najmniej 3 dzieci na utrzymaniu ?,2. czy należy przyznać pełnoletniej córce kartę , bo się uczy w szkole i czy musi wnieść opłatę ? pogubiłam się już i analizuję, czy w dniu składania kolejnego dziecka są na utrzymaniu co najmniej 3 dzieci czy dobrze robię ?
Aby odciążyć Herkę napiszę :p
Poinformować że można wyrobić przy tej okazji za darmo na jednym wniosku również elektroniczne KDR dla członków rodziny którym nadal należy się KDR (a takich jest 4 w tym przypadku) oraz duplikat i przedłużenie dla córki.
duplikat matka musi dodatkowo zapłacić 9,40 zł.
przedłużenie w rozliczeniu 2,74 zł. dla córki, nie trzeba zaświadczenia ze szkoły, a tylko oświadczenie wypisuje np. matka: Oświadczenie_o_planowanym_terminie_ukończenia_nauki_w_szkole_lub_szkole_wyższej i robi się przedłużenie,
no i jak będzie wyrabiać ew. o dodatkową formę karty (tzw. elektroniczną) dla męża i 2 dziecka to zaznacza to we wniosku, a na rozliczenie dodatkowej formy to jest 2x1,37 zł.