Witam, wiem, że temat był już wielokrotnie podejmowany na forum, ale jak zauważyłam zdania są podzielone. Sprawa wygląda tak, kobieta kilka lat temu pobierała dodatek mieszkaniowy, zostało jest przydzielone dodatkowe 15m ze względu na niepełnosprawność, która była udokumentowana orzeczeniem z prawem do zamieszkiwania w oddzielnym pokoju oraz konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby itd. W tym czasie ops doszukał się wyroku sądowego, z którego wynika, że osoby niepełnosprawne samotnie zamieszkujące nie mają prawa do dodatkowych 15m i wydało decyzję odmawiającą. Kobieta się odwołała. SKO utrzymało w mocy decyzję odmawiającą. Po długim czasie bo prawie dwa lata, kobieta na nowo składa wniosek. Sytuacja się nie zmieniła, nadal mieszka sama. Znalazłam Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 12 czerwca 2013 r. I OSK 2317/12 z którego wynika, że osoba która w orzeczeniu ma prawo do zamieszkiwania w oddzielnym pokoju oraz wymaga konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji, nawet jeśli osoba lub osoby sprawujące nad nią opiekę nie zamieszkują z nią, a ich centrum życiowe znajduje się gdzieś indziej, ma prawo do dodatkowych 15m. Jestem pewna, że po odmowie będzie odwołanie. Nie mam pojęcia co zrobić, gdzie szukać odpowiedzi bo nawet wyroki sądowe nie są jednoznaczne nie wspominając już o ustawie, która nie jest odpowiednio sprecyzowana. Wiem, że każdy z was ma odmienne zdanie na ten temat, ale mimo to chętnie się dowiem co byście zrobili w mojej sytuacji. Pozdrawiam
Ja byłabym konsekwentna - jeśli raz dałaś odmowę, a do tego SKO utrzymało Twoją decyzję w mocy, daj odmowę po raz drugi. Mam już dość tych dodatków mieszkaniowych! Ratunku.
w jednym chyba z ostatnich wyroków w sprawie dodatkowych 15 m2 - wyrok z dnia 17 czerwca 2014 r. NSA w Warszawie I OSK 2222/13 - LEX nr 1511172
czytamy: Przepis art. 5 ust. 3 ustawy z 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych zezwala na powiększenie powierzchni mieszkalnej nie z tytułu samej niepełnosprawności osoby zamieszkującej w lokalu, ale tylko wówczas, gdy osoba niepełnosprawna porusza się na wózku lub gdy niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. Organ prowadzący postępowanie o przyznanie dodatku mieszkaniowego okoliczność faktyczną w postaci wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju, może ustalić jedynie na podstawie orzeczenia powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności. Natomiast określenie "wymóg zamieszkiwania w oddzielnym pokoju", o którym mowa w art. 5 ust. 3 powołanej ustawy będzie miało zastosowanie tylko wówczas, gdy osoba niepełnosprawna zamieszkuje z innymi osobami lub przynajmniej chociaż z jedną osobą.
choć mam odmienne zdanie to tak naprawdę kogo to obchodzi:-)
Hehe... łatwo powiedzieć. Nie no, nic się nie dzieje, ale to jest frustrujące, że po wielu latach pracy w dodatkach nie znam odpowiedzi na wiele pytań, jakie powstają w obrębie tych dodatków. Niby wszystko jest oczywiste, niby nasza ustawa nie ma 300 stron skomplikowanych zasad, a jednak są problemy...
Hmmm... a może właśnie gdyby miała te 300 stron, nie byłoby problemów? Ale cóż, to pytanie retoryczne.
@brodafix, @Pusia, przytoczyliście 2 sprzeczne orzeczenia NSA, pokazując, ile te orzeczenia są dla nas warte. Cenna lekcja.
osobiście tak jak już wspomniałem jestem za wersją, którą przytoczyła Pusia (właściwie nie ma to żadnego znaczenia
w orzecznictwie jak wiadomo co skład orzekający to opinia i tyczy się to zarówno SKO jak i Sądów. Nie ułatwiają nam życia .
U nas przyjmujemy taką zasadę (myślę, że w tym chaosie wcale nie głupią -- kierujemy się po prostu najbardziej aktualnym orzecznictwem. W razie kontroli podeprzeć się można aktualnym wyrokiem . Ja wiem,że wyrok sądowy jest wydawany w konkretnym przypadku ale zawsze to jednak coś .Pozdrawiam dziewczyny