NOWY CZŁONEK RODZINY? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 01 sie 2016, 12:03

Witam. Pani składa wniosek o DM, twierdzac, ze mieszka z nimi chlopak dziewczyny. Potwierdza to zarządca. Czy potrzebuję wywiadu ? czegokolwiek? czy potwierdzeni zarzadcy jest wystarczajace?
ANETA123

Napisano: 01 sie 2016, 12:53

przydałby się wywiad
jeśli to pierwszy wniosek to tym bardziej
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 01 sie 2016, 21:12

Wywiadu nie mogę zakazać, skoro ustawa pozwala, tylko nie celujcie w tego chłopaka, na nic te zakusy. On Z GÓRY JEST POZA RODZINĄ I POZA GOSPODARSTWEM DOMOWYM i żadne wywiady nie zmienią mego poglądu.
Wiem, są poglądy, iż każdy zaproszony do mieszkania ma tytuł prawny, tylko że ja pamiętam zapis w definicji o wywodzeniu prawa. Zapis ten byłby bezprzedmiotowy gdyby dowolna osoba uznana przez wnioskodawce stawała się członkiem gospodarstwa.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 sie 2016, 0:10

On Z GÓRY JEST POZA RODZINĄ I POZA GOSPODARSTWEM DOMOWYM i żadne wywiady nie zmienią mego poglądu.
znalazło by się parę wyroków, które mówią zupełnie co innego no ale zostańmy przy swoim
dobrze, że napisałeś
mego poglądu.
bo inaczej można by pomyśleć, że nie ma innego wyjścia jak tylko nie liczyć do składu ;)
Ostatnio zmieniony 02 sie 2016, 0:26 przez brodafix, łącznie zmieniany 2 razy.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 sie 2016, 0:14

poza tym, pisząc o wywiadzie miałem raczej na myśli zbadanie stanu rzeczywistego tzn. czy chłopak tam faktycznie mieszka ( czy jest zameldowany itp)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 sie 2016, 0:18

PCW pisze: Wiem, są poglądy, iż każdy zaproszony do mieszkania ma tytuł prawny, tylko że ja pamiętam zapis w definicji o wywodzeniu prawa. Zapis ten byłby bezprzedmiotowy gdyby dowolna osoba uznana przez wnioskodawce stawała się członkiem gospodarstwa.
wywodzenie prawa odnosi się nie do linii pokrewieństwa a raczej do oświadczenia woli wnioskodawcy (tj. osoby posiadającej tytuł prawny do lokalu)- tak przynajmniej argumentował skład orzekający w jednym z wyroków. (choć to zapewne tylko kolejna opinia w sprawie ;) )
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 sie 2016, 8:01

Pani przedstawia go w składzie rodziny, łącznie z jego dochodami. Pracownik socjalny to potwierdza, ale chłopak nie jest zameldowany
ANETA123

Napisano: 02 sie 2016, 8:19

konkubent, moim zdaniem liczyć i się nie przejmować ;) szkoda życia na zajmowanie się pierdołami
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 sie 2016, 8:35

DZIEKI BRODAFIX ! :)
ANETA123

Napisano: 02 sie 2016, 21:10

LEPIEJ NIE LICZYĆ.
1. Kolega/koleżanka to niekoniecznie konkubent. Łatwo wprowadzić w błąd.

2. Co do tamtych wyroków, to po pierwsze nie wiem czy dotyczyły akurat dodatków, po drugie wyrok dotyczy konkretnej sprawy, a nie każdej. Gdy w tej zapadnie wyrok, to się poddam — wyrokowi.

3. Był wyrok czy wyroki, że konkubinat to szczególny przypadek, a nie każdy zbiór osób wspólnie mieszkających.

4. Jeśli już mieszka człowiek, to pierwszymi obowiązkami (przed dodatkiem) są:
a) zameldować go — tak stanowi prawo,
b) zgłosić zarządcy — np. do uwzględnienia przy śmieciach.
Zgłoszony już?

5. Warto sprawdzić w każdym podobnym przypadku, czy w razie braku ekstra osoby pozostałe wystarczają na powierzchnię normatywną. To czasem może sporo wyjaśnić.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2016, 21:26 przez PCW, łącznie zmieniany 2 razy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x