Dodatkowe 700 zł dodatku z jakiego tytułu zwiększyć?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Podinspektor
- Kontakt:
Dodatkowe 700 zł dodatku z jakiego tytułu zwiększyć?
Czy ktoś ma pomysł z jakiego tytułu zwiększyć dodatek o 700(w przypadkach które określi realizator)? W zeszłym roku zwiększaliśmy tak jak w poprzednich latach z tytułu asystenta osoby niepełnosprawnej oraz tłumacza języka migowego. W tym roku chciałbym określić bardziej jasne zasady, bo tamte były trochę naciągane, ma może ktoś jakiś pomysł??????????
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Re: Dodatkowe 700 zł dodatku z jakiego tytułu zwiększyć?
Moje pomysły tak na szybko"
- za stopień niepełnosprawności (zwiększenie przy znacznym stopniu npr.)
- za posiadanie sprzężonej niepełnosprawności
- za niski dochód
- za brak zatrudnienia
- za średnią ocen za poprzedni semestr
Ogólnie radzę zwiększać za coś co "można wyczytać" we wniosku lub już złożonych załącznikach do wniosku. Tak jest wygodniej bo nie trzeba prosić o dodatkowe zaświadczenia/oświadczenia od Wnioskodawcy. Tak tez nam sugerowano na spotkaniu informacyjnym w sprawie AS w tamtym roku.
Pozdrawiam
- za stopień niepełnosprawności (zwiększenie przy znacznym stopniu npr.)
- za posiadanie sprzężonej niepełnosprawności
- za niski dochód
- za brak zatrudnienia
- za średnią ocen za poprzedni semestr
Ogólnie radzę zwiększać za coś co "można wyczytać" we wniosku lub już złożonych załącznikach do wniosku. Tak jest wygodniej bo nie trzeba prosić o dodatkowe zaświadczenia/oświadczenia od Wnioskodawcy. Tak tez nam sugerowano na spotkaniu informacyjnym w sprawie AS w tamtym roku.
Pozdrawiam

-
- Stażysta
- Zajmuję się: Podinspektor
- Kontakt:
Dzięki też myślałam,żeby zwiększyć z tytułu stopnia niepełnoprawności, a nie wiesz czy można by było zróżnicować te 700 zł (np. 700 dla znacznego stopnia, a 500 np. z tytułu niepełnoprawności sprzężonej)?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pracuję w dziale rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, zajmuję się programem Aktywny Samorząd.
- Kontakt:
U nas w centrum dodatek 700 zł przysługuję w przypadku gdy Wnioskodawca porusza sie przy pomocy wózka inwalidzkiego, lub korzysta z pomocy tłumacza migowego lub asystenta osoby niepełnosprawnej.
Mam do Was pytanie, jak wyliczacie dodatek, jeżeli osoba np posiada kartę duże rodziny, jest osobą poszkodowaną w 2017 lub w 2018 roku? Czy wy to sumujecie, czy dajecie najwyższe zwiększenie?
Mam do Was pytanie, jak wyliczacie dodatek, jeżeli osoba np posiada kartę duże rodziny, jest osobą poszkodowaną w 2017 lub w 2018 roku? Czy wy to sumujecie, czy dajecie najwyższe zwiększenie?
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Tez się nad tym zastanawialiśmy, ale co w przypadku gdy pojawi Ci się osoba ze znacznym stopniem i npr sprzężoną? Dać 700+500 nie można przecież, a wg tak przyjętych zasad tyle by się należało...
Nie wiem czy te zwiększenia nie powinny się zamknąć w kwocie 700 za wszystkie powody zwiększeń.
np:
za stopień znaczny - 300 zł
za npr sprzężona - 200 zł
za niski dochód - 100 zł
za średnia ocen - 100 zł
Od razu zaznaczam że nie jestem pewna swojej opinii i bardzo proszę o wypowiedź innych osób. Być może ktoś wie na 100% jak to zrobić żeby było dobrze
Nie wiem czy te zwiększenia nie powinny się zamknąć w kwocie 700 za wszystkie powody zwiększeń.
np:
za stopień znaczny - 300 zł
za npr sprzężona - 200 zł
za niski dochód - 100 zł
za średnia ocen - 100 zł
Od razu zaznaczam że nie jestem pewna swojej opinii i bardzo proszę o wypowiedź innych osób. Być może ktoś wie na 100% jak to zrobić żeby było dobrze

-
- Referent
- Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
- Kontakt:
asiaPCPR
Ja bym do kwoty 1 000 dodała 300 + 300 i wyszedłby jej dodatek w kwocie 1 600 zł.
Wg mnie, te dodatkowe zwiększenia, nie mogą przekroczyć kwoty 700 zł. Bo tylko tyle realizator ma do rozdysponowania wg określonych przez siebie przypadków.
Ja bym do kwoty 1 000 dodała 300 + 300 i wyszedłby jej dodatek w kwocie 1 600 zł.
Wg mnie, te dodatkowe zwiększenia, nie mogą przekroczyć kwoty 700 zł. Bo tylko tyle realizator ma do rozdysponowania wg określonych przez siebie przypadków.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pracuję w dziale rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, zajmuję się programem Aktywny Samorząd.
- Kontakt:
A jakby było Twoim zdaniem w przypadku, gdu Wnioskdawca porusza sie na wózku inwalidzkim u nas 700 zł i studiuje poza miejsce zamieszkania 300 zł?
-
- Referent
- Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
- Kontakt:
Tylko asiaPCPR ja aktywnym zajmuję się od niedawna i nie chciałabym w błąd wprowadzić
My zawsze do kwoty bazowej, czyli 1 000 zł dodatku dodajemy te zwiększenia które wnioskodawcy się należą, czyli ja bym do 1 000 + 700 + 300. Czyli 2 000 i od tej kwoty bym liczyła procent który jej się należy, np jest na 1 roku, to 50% z kwoty 2 000, czyli należy jej się dodatek w kwocie 1.000 zł.

-
- Stażysta
- Kontakt:
Też tak właśnie się nad tym zastanawiam jak będzie najlepiej. Ktoś może inny się wypowie jak u Was jest z tymi dodatkami dla Studentów?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
u nas tez tak jest robioneMoniuszko pisze:Tylko asiaPCPR ja aktywnym zajmuję się od niedawna i nie chciałabym w błąd wprowadzićMy zawsze do kwoty bazowej, czyli 1 000 zł dodatku dodajemy te zwiększenia które wnioskodawcy się należą, czyli ja bym do 1 000 + 700 + 300. Czyli 2 000 i od tej kwoty bym liczyła procent który jej się należy, np jest na 1 roku, to 50% z kwoty 2 000, czyli należy jej się dodatek w kwocie 1.000 zł.
Oprócz Dodatkowe 700 zł dodatku z jakiego tytułu zwiększyć? - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
dwa kierunki nauki - aktywny samorząd
realizacja wniosków - czekać czy rozpatrywac od razu?
Jakie zadania w ramach Modułu I możemy refundować?
karta oceny merytorycznej - Moduł I
Aktywny samorząd moduł II pomocy
Moduł II własny wkład w koszty czesnego
rozliczenie przedszkole - obszar D
Moduł II - prośba o interpretację wyroku sądu
oprzyrządowanie samochodu Obszar A zadanie 1
Aktywny samorząd zadanie obszar I c4
Wystąpienie Aktywny samorząd w 2018 r.
Moduł II - dofinansowanie do specjalizacji pielęgniarskiej
Welsel własny in blanco czy zawsze deklaracja wekslowa jest
Ewaluacja aktywny samorzad grupa badanych
Aktywny samorząd 2018 Kierunki i warunki brzegowe .....
Zadanie C 3 zaświadczenie lekarskie