Moduł II - prośba o interpretację wyroku sądu
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Moduł II - prośba o interpretację wyroku sądu
Mam wielką prośbę o interpretacje wyroku sądu. Jeżeli sąd zmienia zaskarżone orzeczenie to znaczy że tego pierwszego orzeczenia tak jakby nie było, tak?? Studentka miała lekki stopień na stałe, odwołała się i sąd zmienił orzeczenie w ten sposób że przyznał umiarkowany stopień czasowo. Wg mnie wyrok sądu zastąpił orzeczenie o lekkim stopniu (tak jakby go nie było) i orzekł o umiarkowanym stopniu. Czyli po upływie czasu na który wydał wyrok o umiarkowanym stopniu student powinien wystąpić o nowe orzeczenie gdyż nie ma ani tego o umiarkowanym stopniu ani o lekkim. Mamy spory kłopot ponieważ student uważa że jak skończył się wyrok o umiarkowanym stopniu to może 'wrócić' do tego orzeczenia o lekkim stopniu. Wg nas jest to błędne rozumowanie. A jak Wy myślicie? Sprawa jest dość trudna i chodzi o wypłatę pieniędzy. A radcy prawnego niestety nie mamy.
-
- Referent
- Kontakt:
Re: Moduł II - prośba o interpretację wyroku sądu
w tym konkretnym przypadku nie pomogę (radca prawny na wolnym) ale znalazłam tak na szybko informacje w necie o różnicy miedzy pojęciem zmiana a uchylenie. Może ci sie to przydać
PYTANIE: Jaka jest różnica w znaczeniu terminów: "zmiana wyroku" i "uchylenie wyroku"?
Jaka jest różnica w znaczeniu terminów: "zmiana wyroku" i "uchylenie wyroku"? Złożyłam apelację po czym przyszło pismo z Rejonowego Sądu Pracy z zaleceniem upełnienia apelacji o deklarację czy chcę zmiany czy uchylenia wyroku.
prawa dotyczy zwolnienia mnie z pracy za wypowiedzeniem. Zakład pracy przedstawił mi szereg zarzutów. Sąd uznał bezzasadność większości. Co do dwóch dał wiarę słowom pracodawcy (na temat mojej winy brak dowodów w dokumentacji) i uznał, że zarzuty mogą być podstawą do zwolnienia. Zasądził ode mnie na korzyść zakładu pracy 60 zł - koszty procesowe. Uważam, że jest to niesprawiedliwe. Wnioskowałam o przyznanie mi odszkodowania.
Odpowiedź prawnika:
Porady prawne
Redakcja serwisu
radca prawny
Uchylenie wyroku może nastąpić w skutek postępowania apelacyjnego w którym Sąd II instancji uzna iż wyrok Sądu I instancji ze względu na swoją niezasadność lub wadliwość nie może się ostać. Wyrok uchylony w praktyce przestaje istnieć i nie ma mocy wiążącej. W takim wypadku Sąd II instancji może rozpoznać sprawę i sam wydać „nowy wyrok” w miejsce uchylonego albo przekazać sprawę Sadowi I instancji do ponownego rozpoznania. Natomiast zmiana wyroku jest „mniej radykalna” ingerencją sądu II instancji w treść orzeczenia i polega jak sama nazwa wskazuje na zmianie części wyroku np. poprzez zmianę jednego z jego punktów przy pozostawieniu pozostałych bez naruszenia. W takim przypadku wiążący jest wyrok sądu II instancji w zmienionej treści.
Pozdrawiam
PYTANIE: Jaka jest różnica w znaczeniu terminów: "zmiana wyroku" i "uchylenie wyroku"?
Jaka jest różnica w znaczeniu terminów: "zmiana wyroku" i "uchylenie wyroku"? Złożyłam apelację po czym przyszło pismo z Rejonowego Sądu Pracy z zaleceniem upełnienia apelacji o deklarację czy chcę zmiany czy uchylenia wyroku.
prawa dotyczy zwolnienia mnie z pracy za wypowiedzeniem. Zakład pracy przedstawił mi szereg zarzutów. Sąd uznał bezzasadność większości. Co do dwóch dał wiarę słowom pracodawcy (na temat mojej winy brak dowodów w dokumentacji) i uznał, że zarzuty mogą być podstawą do zwolnienia. Zasądził ode mnie na korzyść zakładu pracy 60 zł - koszty procesowe. Uważam, że jest to niesprawiedliwe. Wnioskowałam o przyznanie mi odszkodowania.
Odpowiedź prawnika:
Porady prawne
Redakcja serwisu
radca prawny
Uchylenie wyroku może nastąpić w skutek postępowania apelacyjnego w którym Sąd II instancji uzna iż wyrok Sądu I instancji ze względu na swoją niezasadność lub wadliwość nie może się ostać. Wyrok uchylony w praktyce przestaje istnieć i nie ma mocy wiążącej. W takim wypadku Sąd II instancji może rozpoznać sprawę i sam wydać „nowy wyrok” w miejsce uchylonego albo przekazać sprawę Sadowi I instancji do ponownego rozpoznania. Natomiast zmiana wyroku jest „mniej radykalna” ingerencją sądu II instancji w treść orzeczenia i polega jak sama nazwa wskazuje na zmianie części wyroku np. poprzez zmianę jednego z jego punktów przy pozostawieniu pozostałych bez naruszenia. W takim przypadku wiążący jest wyrok sądu II instancji w zmienionej treści.
Pozdrawiam

-
- Referent
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Moduł II - prośba o interpretację wyroku sądu
Zadzwoń do organu wydającego orzeczenie i spytaj się ich, czy po wygaśnięciu orzeczenia o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności ta osoba będzie widniała u nich w systemie jako niepełnosprawna w stopniu lekkim.
Oprócz Moduł II - prośba o interpretację wyroku sądu - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
data zawarcia umowy - udzielenie pomocy
dwa kierunki nauki - aktywny samorząd
realizacja wniosków - czekać czy rozpatrywac od razu?
Jakie zadania w ramach Modułu I możemy refundować?
karta oceny merytorycznej - Moduł I
Aktywny samorząd moduł II pomocy
Moduł II własny wkład w koszty czesnego
rozliczenie przedszkole - obszar D
Dodatkowe 700 zł dodatku z jakiego tytułu zwiększyć?
oprzyrządowanie samochodu Obszar A zadanie 1
Aktywny samorząd zadanie obszar I c4
Wystąpienie Aktywny samorząd w 2018 r.
Moduł II - dofinansowanie do specjalizacji pielęgniarskiej
Welsel własny in blanco czy zawsze deklaracja wekslowa jest
Ewaluacja aktywny samorzad grupa badanych
Aktywny samorząd 2018 Kierunki i warunki brzegowe .....