realizacja wniosków - czekać czy rozpatrywac od razu?

ODPOWIEDZ
pcpr s
Praktykant
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

realizacja wniosków - czekać czy rozpatrywac od razu?

Post autor: pcpr s »

Jaki sposób realizacji programu Aktywny Samorząd Moduł I praktykujecie w swoich PCPR-ach? Np. jeżeli ustalicie sobie termin przyjmowania wniosków w ramach Modułu I od 1 maja do 30 sierpnia to:

1. przez cały ten okres przyjmujecie wnioski, a potem oceniacie je merytorycznie, robicie listę rankingową i podpisujecie umowy ?
2. realizujecie wnioski na bieżąco?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: realizacja wniosków - czekać czy rozpatrywac od razu?

Post autor: Tomasz1981 »

u mnie jest tak, jak napisałaś w pkt 1, w miedzy czasie wnioski są oceniane formalnie i merytorycznie - uważam że dla nas jest to gorsze rozwiązanie, ponieważ w IV kwartale mamy kupę pracy, określanie wysokości dofinansowania, pisanie pism informujących o wysokości dofin., umowy, rozliczanie, a także dla osób niepełnosprawnych, ponieważ dość późno mogą zacząć realizację wniosku (np naprawy wózków, chyba, że ktoś na własną rękę wcześniej naprawił i zapłacił); ALE jest to sprawiedliwe, bo gdyby okazała się, że nie ma kasy dla wszystkich, to dofinansowanie otrzymają Ci co uzyskali najwięcej punktów

w zaprzyjaźnionych PCPR robią różnie, jak mają bardzo dużo wniosków (np. LUBLIN - miasto studentów) to tam raz na miesiąc rozpatrują

także, wybierz sposób dla Ciebie najlepszy :)

ps. ja tez bym wolał robić 2 sposobem ale u nas dyrekcja nie chce się zgodzić :(
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

U nas w module I są dwa cykle, od 01.03-31.05 i 01.06-30.08 :) Jedynie komputery przyjmowane są w jednym cyklu.
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: PCPR-Trz »

Ja zaczynam przyjmować wnioski na MI dopiero 04.06.2018 r do 30.08.2018 r. Najpierw (na bieżąco) oceniamy formalnie (informujemy wnioskodawców), po 30.08 informacja o ocenie merytorycznej i co robimy dalej (umowa, czy czekamy). Taką zasadę potwierdziłam z naszym oddziałem, a i nasze doświadczenie pokazało mi, że miałam wniosek najwyżej oceniony złożony ostatniego dnia, a nie dostaliśmy kasy w drugiej transzy.
ODPOWIEDZ