Dodatkowe oświadczenia
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Dodatkowe oświadczenia
Czy do wnioskow dolączają Wam jakieś dodatkowe oświadczenie o uzyskiwanych dochodach nawet takie ktore nie wlicza sie do dochodu? (zeby bylo wiadome z czego sie utrzymja)
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: Dodatkowe oświadczenia
Zdarza się, że zabezpieczamy się jakimś oświadczeniem, zwłaszcza w przypadku zerowej deklaracji
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dm, dg, do
- Kontakt:
Piszą w deklaracji praca dorywcza - 0zł
- Sophia
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST
- Kontakt:
Moim zdaniem powinni wykazać wszystko co dostają a ty wybierasz z tego co jest dochodem. Gdzieś tam w ustawie jest jakiś zapis że dodatku można nawet odmówić jak istnieje duża dysproporcja między wydatkami a dochodami. A skąd masz to stwierdzić jeśli czarno na białym nie masz ile mają? We wniosku niech i na oświadczeniach piszą wszystko by ci potem przy kontroli nikt nic nie zarzucił.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
rażącą dysproporcję można stwierdzić tylko podczas wywiadu...i jeśli się ją udowodni...wtedy można odmówić dodatku...w innym przypadku odmówić nie możesz
art 7 ust 3 pkt 1 udm
art 7 ust 3 pkt 1 udm
- Sophia
- Stażysta
- Kontakt:
Tylko jedno wynika trochę z drugiego, jak ci wykazują 0 powinieneś iść na wywiad, a jak masz oświadczenia albo wykazane w deklaracji dochody że strona z czegoś żyje (nawet jeśli nie jest to dochód w dm), to nie ma sensu ani wywiad ani odmowa. Praktykuje zasadę by robić jak najmniej i lepiej mi brać oświadczenia na wszystko niż potem biegać po domach. Nie chodzi by ktoś ci pisał co do grosza, ale chociaż niech opisze swoją sytuację.:-) pisze: 13 cze 2024, 7:39 rażącą dysproporcję można stwierdzić tylko podczas wywiadu...i jeśli się ją udowodni...wtedy można odmówić dodatku...w innym przypadku odmówić nie możesz
art 7 ust 3 pkt 1 udm
-
- VIP
- Kontakt:
ale on przy składaniu wniosku wcale nie musi opisywać Ci swojej sytuacji....masz katalog co jest dochodem w dodatkach a co nie jest i wnioskodawca to wstawia...jesli wstawi zero...a ty masz watpliwosc to idziesz na wywiad i wtedy udowadniasz ze zyje ponad stan a wskazuje dochód zerowy...bardzo dokładnie wtedy opisac musisz ile wnioskodawca wydaje a ile ma dochodu i udowodnic ze to jest razaca dysproporcja...jesli wnioskodawca bedzie sprytny i ładnie opisze w odwołaniu...a Ty z wywiadu nie masz dokładnie udokumentowanego jego wydatków...marne szanse
to nie jest naprawdę takie oczywiste 
Wnioskodawca ma wypełnić deklarację o dochodach i wstawić jako dochód to...co wlicza się do dochodu w dodatkach ...na naszym może oswiadczeniu może napisać z czego się utrzymuje...i tyle i jesli wtedy masz watpliwość...możesz zrobić wywiad i niestety biegać po domach...oczywiscie jesli to ty jestes osobą uprawnioną do przeprowadzenia wywiadu srodowiskowego

Wnioskodawca ma wypełnić deklarację o dochodach i wstawić jako dochód to...co wlicza się do dochodu w dodatkach ...na naszym może oswiadczeniu może napisać z czego się utrzymuje...i tyle i jesli wtedy masz watpliwość...możesz zrobić wywiad i niestety biegać po domach...oczywiscie jesli to ty jestes osobą uprawnioną do przeprowadzenia wywiadu srodowiskowego
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Ja osobiście biorę oświadczenia nawet jak się to nie wlicza do dochodu tak jak z działu świadczeń rodzinnych czy pomocy społecznej mimo, że się nie wlicza mam potwierdzenie, że ma dochód (którego ja niestety nie biorę pod uwagę ) ale mam sprawdzone, że człek ma zo co to mieszkanie opłacić np. a to ZERO w dochodach nie koli tak w oczy 

- Sophia
- Stażysta
- Kontakt:
Ja właśnie robię identycznie, miałam już parę odwołań gdzie SKO ładnie napisało że postępowanie i dokumenty mają być zebrane tak by ''nie budziły żadnych wątpliwości organu co do sytuacji i uprawnień strony''. Do wyliczenia dochodu trzymam się katalogu, ale dokumenty zbieram tak by osoba co przyjdzie na kontrole nie musiała się domyślać że dany petent utrzymuje się z ops-u, prac dorywczych czy żywi się energią słoneczną i by kontrola jak i ja, zgadywała czy powinna mieć tu wątpliwości czy nie. Oczywiście co Ośrodek to inny sposób postępowania.betty1970 pisze: 14 cze 2024, 10:13 Ja osobiście biorę oświadczenia nawet jak się to nie wlicza do dochodu tak jak z działu świadczeń rodzinnych czy pomocy społecznej mimo, że się nie wlicza mam potwierdzenie, że ma dochód (którego ja niestety nie biorę pod uwagę ) ale mam sprawdzone, że człek ma zo co to mieszkanie opłacić np. a to ZERO w dochodach nie koli tak w oczy![]()
-
- VIP
- Kontakt:
kontrola może tylko sprawdzić dochody gospodarstwa domowego czy są właściwie wpisane i czy postępowanie prawidłowo prowadzone...my teraz to nie powinniśmy zbierać aż tylu danych nam niepotrzebnych...
im mniej tym lepiej...dochody z katalogu dochodów wstawione prawidłowo ...decyzje bądź zaświadczenia i ok...u mnie tylko ktoś napisze, że korzysta z opieki społecznej...i tyle...jeśli mam jakieś wątpliwości powinnam przeprowadzić wywiad środowiskowy

Oprócz Dodatkowe oświadczenia - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
zmiany
Hotel pracowniczy a DM
Sprawdzenie wyliczeń
Zgon zobowiązanego do zwrotu DM
adres ministerstwa
usługi kominiarskie
Wywiad środowiskowy
Ekwiwalent kolejowy
Odmowa dodatku - wzór
Powierzchnia użytkowa
Faktura za wodę_ licznik na dom i ogród