W marcu 2024 r. otrzymaliśmy informację, że Naczelnik Urzędu Skarbowego ze względu na zgon zobowiązanego do zwrotu wydał Postanowienie w sprawie umorzenia postępowania egzekucyjnego, które powoduje uchylenie czynności egzekucyjnych. W przedmiotowym Postanowieniu jest zapis, „że pozostają jednak w mocy prawa osób trzecich nabyte na skutek tych czynności”.
Jak interpretować powyższy zapis?
Czy długi zmarłego tj. dodatek mieszkaniowy przechodzą na członków rodziny jak przyjmą spadek? Nie miałam jeszcze takiej sytuacji i się zastanawiam z jakiego przepisu by to wynikało? Proszę o pomoc-dziękuję
Zgon zobowiązanego do zwrotu DM
-
- Referent
- Zajmuję się: DM
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Re: Zgon zobowiązanego do zwrotu DM
przechodząCzy długi zmarłego tj. dodatek mieszkaniowy przechodzą na członków rodziny jak przyjmą spadek?
doradzałbym jednak ww. kwestię rozstrzygać w ścisłym porozumieniu z działem prawnym z uwagi na znaczny stopień skomplikowania

-
- Referent
Re: Zgon zobowiązanego do zwrotu DM
Dziękuję:)brodafix pisze: 14 cze 2024, 12:30przechodząCzy długi zmarłego tj. dodatek mieszkaniowy przechodzą na członków rodziny jak przyjmą spadek?
doradzałbym jednak ww. kwestię rozstrzygać w ścisłym porozumieniu z działem prawnym z uwagi na znaczny stopień skomplikowania![]()
Oprócz Zgon zobowiązanego do zwrotu DM - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Pomoc w wyliczeniach dodatku mieszkaniowego
Sprawdźcie proszę obliczenia
podstawa prawna - aktualna
osoba nieletnia
Stypendium
zmiany
Hotel pracowniczy a DM
Sprawdzenie wyliczeń
adres ministerstwa
usługi kominiarskie
Wywiad środowiskowy
Ekwiwalent kolejowy