dodatkowy urlop2 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 lut 2015, 16:24

prawo do dodatkowego urlopu wypoczynkowego przyznaje pracownikom socjalnym art. 121 ust. 3 ustawy o pomocy społecznej. Urlop ten, w wymiarze 10 dni roboczych, przysługuje pracownikowi socjalnemu zatrudnionemu w ośrodku pomocy społecznej lub w powiatowym centrum pomocy rodzinie, do którego obowiązków należy praca socjalna oraz przeprowadzanie rodzinnych wywiadów środowiskowych, jeżeli przepracował nieprzerwanie i faktycznie co najmniej 5 lat.

a co w sytuacji jesli mam przepracowane 8 lat w zawodzie i obecnie mam miesiąc przerwy w pracy - zakonczona umowa !!! Zaczynam prace w marcu 2015 roku . W tym roku mam prawo do dodatkowego urlopu ???? w 2014 roku nie miałam... macie jakieś stanowisko??
socjal25

Napisano: 16 lut 2015, 10:44

Ja również proszę o odpowiedź na poniższe pytanie dotyczące dodatkowego urlopu wypoczynkowego w wymiarze 10 dni:
Byłam zatrudniona na umowę o pracę od 2.11.2009r w OPS na stanowisku pracownik socjalny,umowa kończyła mi się w grudniu 2013r.,jednak z uwagi iż zaszłam w ciążę przedłużono mi umowę do dnia urodzenia dziecka to jest 02.07.2014r, po czym przebywałam do końca grudnia na urlopie macierzyńskim płatnym z ZUS-u, a od stycznia 2015r. ponownie zostałam zatrudniona w tym samym OPS.
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam:)
joannaCeHa

Napisano: 16 lut 2015, 11:19

Macierzyński, rodzicielski, chorobowy itp. nie przerywają tych pięciu lat , jednak jest mowa o stałym pozostawaniu w zatrudnieniu. jeżeli między umowami były przerwy to niestety liczymy od nowa
nina12

Napisano: 16 lut 2015, 11:25

a na jakiej podstawie od nowa??? od nowa owszem - jeśli nie przepracowano nieprzerwanie 5 lat, natomiast jeśli pracownik socjalny raz już nabył prawo do dodatkowego urlopu (czyli spełnił wskazane warunki) to tego uprawnienia już nie traci.
ann@a

Napisano: 16 lut 2015, 16:13

ann@a no też tak uważam ....przecież tego uprawnienia nikt mi nie ma prawa zabrać - 5 lat nieprzerwalnie pracowałam . dopiero teraz mam miesięczną przerwe od wykonania zawodu ....ma ktoś jakąś interpretacje bardzo prosze !!
socjal25

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x