Mam pytanie, czy przyznając dofinansowanie z PFRON osobie, która składała wniosek w poprzednim roku i z braku środków nie uzyskała dofinansowania, mówicie aby doniosła nowe zaświadczenie lekarskie lub złożyła ponownie oświadczenie o dochodach?.
jesli chodzi o wnioski z roku 2010 nie zrealizowane z powodu braku srodków prosilam o złożenie oświadczenia czy sytuacja majątkowa sie zmieniła lub nie nie żądam zaświdczeń o zarobkach.
Według opinii Ministerstwa pompy insulinowe, glukometry i ciśnieniomierze są urządzeniami typowo medycznymi i w związku z tym nie ma możliwości przeznaczania środków PFRON na zakup tych urządzeń.
Gorąco proszę o przesłanie mi takiej interpretacji na adres e-mail [email protected], bo mam taką osobę której trzeba wyłożyc karty na stół, samo tłumaczenie nie wystarczy. Dziękuję
To nie jest tak. Minister zdrowia ma na dniach zmienić rozporządzenie i NFZ będzie dofinansować wkłucia (osprzęt) do pomp insulinowych dla osób do 26 roku życia (tak jak pampersy, cewniki itp) i wtedy niepełnosprawny może przyjść do pcpr-u o dofinansowanie w ramach przedmiotów ortopedycznych i sprzętu pomocniczego. Pompy insulinowe nie są dofinansowywane z PFRON bo, jak wcześniej ktoś napisał to wg PFRON nie jest sprzęt rehabilitacyjny.
Pozdro.