dofinansowanie - D - ''zerówka" - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 sie 2019, 15:28

Czy należy się dofinansowanie do pobytu w tzw. ,,zerówce" Nauka w zerówce to już obowiązek szkolny. Czy należy się dofinansowanie(wyżywienie, nie ma już czesnego)?
Czy macie doświadczenie w tym obszarze, może jakaś interpretacja z PFRON?
Majka1011
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 8:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 06 sie 2019, 9:41

Wydaje mi się, że było kiedyś to wyjaśniane, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia. Z tego co pamiętam, zerówka - nie.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2019, 14:46

Ja szczerze powiem, że w ubiegłym roku miałam taką sytuację ale nawet przez myśl mi nie przeszło co by nie przyznać dofinansowania ...
Jeśli ktoś ma to wyjaśnienie będę wdzięczna
ewaaa
Stażysta
Od: 21 wrz 2017, 13:26
Zajmuję się: Aktywny samorząd

Napisano: 07 sie 2019, 7:47

Patrząc na słowniczek pod kierunkami to trochę bym traktowała zerówkę jak oddział przedszkolny w szkole. Ale kwestia inna jest taka, że skoro nie ponoszą kosztów to co im dofinansować. Zerówki są raczej bezpłatne. Chyba że jest to taki punkt przedszkolny prowadzony przez przedszkole, ale na terenie szkoły.
pracownik MOPR
Praktykant
Od: 11 kwie 2019, 15:21
Zajmuję się: środki PFRON

Napisano: 07 sie 2019, 8:03

W moim wypadku była to "zerówka" ale w przedszkolu a nie w szkole właśnie i oczywiście opłaty są za wyżywienie i godziny "nadprogramowe" czy inne pomoce.
ewaaa
Stażysta
Od: 21 wrz 2017, 13:26
Zajmuję się: Aktywny samorząd

Napisano: 07 sie 2019, 8:54

Na zerówką w przedszkolu to nie miałabym żadnych wątpliwości bo to przecież cały czas jest przedszkole.
pracownik MOPR
Praktykant
Od: 11 kwie 2019, 15:21
Zajmuję się: środki PFRON

Napisano: 08 sie 2019, 9:19

PCPR-Trz pisze:Wydaje mi się, że było kiedyś to wyjaśniane, ale nie mogę znaleźć potwierdzenia. Z tego co pamiętam, zerówka - nie.
Nie, bo w zerówkach zajęcia są bezpłatne.
Matix
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 14:45
Zajmuję się: dofinansowania

Napisano: 16 sie 2019, 7:50

Na pytanie do PFRON otrzymałam taka odpowiedź od p. M. Poręby:

Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na korespondencję przekazaną drogą elektroniczną w sprawie realizacji pilotażowego programu „Aktywny samorząd”, Departament ds. Programów uprzejmie informuje, że Beneficjentem pomocy może być każda osoba spełniająca warunki uczestnictwa w programie, której wniosek został pozytywnie zweryfikowany pod względem formalnym i oceniony merytorycznie. Adresatem pomocy w ramach obszaru D jest osoba niepełnosprawna w wieku aktywności zawodowej, która posiada znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności, jest aktywna zawodowo i ma pod swoją opieką dziecko. Natomiast przedmiotem dofinansowania w Obszarze D mogą być wszelkie udokumentowane opłaty rodzica/opiekuna (koszty rzeczywiste) związane z pobytem dziecka osoby niepełnosprawnej pod opieką. W przypadku dzieci przebywających w placówce, do rozliczania dofinansowania udzielonego w ramach tej formy wsparcia można przyjmować jedynie dokumenty rozliczeniowe wystawione przez tę placówkę. Placówki są wymienione w ust. 31 pkt 25 dokumentu pn. „Kierunki działań (…)” w 2019 r.
Z poważaniem

Jak to interpretujecie? Jak zwykle z ich wyjaśnień nic nie wynika.
Majka1011
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 8:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 19 sie 2019, 7:45

W definicji "osoby zależnej" jest mowa o oddziałach przedszkolnych w szkole, więc jeśli są jakieś opłaty związane z pobytem dziecka w placówce, wystawione przez szkołę, to wtedy można zwracać.
Wcześniej pisałam, że zerówka nie, ale to chyba były takie wyjaśnienia, jak obowiązek szkolny zaczynał się w wieku 6 lat, a teraz wrócił do 7 r.ż.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x