Hej, Powiedźcie co mam zrobić, mam osobę w wieku 40 lat, osoba w wieku aktywności zawodowej, ale na emeryturze wojskowej, nie pracuje, bo bez nogi, mówi, ze jak dostałby protezę mógłby podjąć zatrudnienie.
Mógłby dostać protezę?
Tomasz, ale patrz doczytałam, ze adresatem programu w obszarze c, zadanie 3 jest osoba w wieku aktywności zawodowej (na co się łapie), lub jest zatrudniona (dot. osób w wieku emerytalnym).
Myślę, że te "lub" mnie ratuje, a bardziej jego
Miałam podobną sytuację w zeszłym roku, tyle że policjantem. Myślałam, że jak jest w wieku aktywności zawodowej, to wystarczyi też zmyliło mnie słówko "lub". W dokumentacji do Eksperta PFRON-u napisałam, że jest na emeryturze i pani z PFRON zauważyła to i zadzwoniła, że skoro jest na emeryturze i nie pracuje, to nie mogę udzielić dofinansowania, chyba, że przeszedł na emeryturę z racji przepracowanych lat pracy (coś takiego... chociaż teraz sama już nie wiem, co PFRON miał na myśli).
Wnioskodawca złożył mi oświadczenie, że przeszedł na świadczenie emerytalne z racji przepracowanych lat pracy (tak podpowiedziała mi pani z PFRON) i kasę dostał.