Właśnie doczytałam w starej interpretacji Biura, że transporter schodowy (na stałe związany z budynkiem) można dofinansować w ramach likwidacji barier architektonicznych.Zastanawiam się, czy transporter gąsienicowy, który nie jest na stałe związany z budynkiem z jakich barier? Moim zdaniem z barier technicznych. Jak Wy robicie?
pcpr finansują i tu i tu, ostatnio miałem telefon z jakiegoś pcpr, w którym sfinansowali w ramach barier architektonicznych schodołaz, mieli kontrolę z PFRONu i zarzucili im, że nie ma zgody właściciela budynku na schodołaz (chyba na użytkowanie na klatce), dla mnie chora sytuacja, ale zgodna z przepisami, dlatego my finansujemy w barierach technicznych, aby takiego absurdu nie było
Chodzi mi o konkretną sytuację. Matka niepełnosprawnego dziecka złożyła na początku roku wniosek o dofinansowanie zakupu fotelika kąpielowego w ramach likwidacji barier technicznych. Wniosek rozpatrzono pozytywnie. Teraz potrzeby jest jej schodołaz, ale okres 3 lat jest przeszkodą w uzyskaniu dofinansowania na ten cel. Tylko dofinansowanie do schodołazu z barier architektonicznych jest możliwe, ale pod warunkiem że schodołaz byłby na stałe przymocowany do ściany.(interpretacja Biura daje taką możliwość). Ale co w sytuacji gdyby ktoś chciał schodołaz, który nie jest na stałe przymocowany do ściany budynku? W takiej sytuacji dofinansowanie z barier technicznych? Czy ktoś tak robi, że w zależności od rodzaju schodołazu dofinansowuje z dwóch różnych barier?