,,Samodzielność-Aktywność-Mobilność" - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 lip 2022, 9:30

czy może już ktoś z Was zapoznawał się z nowymi programami PFRON: Dostępne mieszkania, Mieszkanie dla Absolwenta?
Czy jest ktoś w stanie mi wyliczyć wysokość dofinansowania: 2. Wysokość dofinansowania stanowi różnicę pomiędzy ceną mieszkania nabywanego i sprzedawanego, nie może być jednak większa niż równowartość iloczynu 15 m2 i wartości średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych, ogłaszanej przez Bank Gospodarstwa Krajowego w programie „Mieszkanie na Start” na dany kwartał, w którym nabywane jest mieszkanie, obowiązującej dla lokalizacji mieszkania nabywanego.
asiaPCPR
Stażysta
Od: 11 wrz 2017, 13:20
Zajmuję się: Pracuję w dziale rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, zajmuję się programem Aktywny Samorząd.

Napisano: 14 lip 2022, 12:48

tak
w II i III kwartale
Mieszkanie na start (województwo warmińsko mazurskie- pozostałe gminy)
wartość średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2: 4 884,00 zł x 15 = maksymalnie do kwoty 73 260,00 zł

Mieszkanie dla Absolwenta (województwo warmińsko mazurskie- pozostałe gminy)
wartość średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2: 4 884,00 zł
dla osoby bez wózka inwalidzkiego 4 884,00 x 28 % = 1 367,52
dla osoby na wózku inwalidzkim 4 884,00 x 38 % = 1 855,92 zł
GabrielaGW
Praktykant
Od: 21 cze 2021, 14:21
Zajmuję się: dofinansowania PFRON

Napisano: 14 lip 2022, 12:57

Nie mam pojęcia jak zabrać się za szacowanie kwot do wystąpienia ? macie może jakieś pomysły? zastanawia mnie to, że mamy w wystąpieniu wpisać kwotę na cały okres realizacji i jeśli w trakcie okaże się, że zapotrzebowanie będzie większe niż w w wystąpieniu nie dostaniemy całości tylko maksymalnie taką kwotę jaka jest w wystąpieniu ...
ewaaa
Stażysta
Od: 21 wrz 2017, 13:26
Zajmuję się: Aktywny samorząd

Napisano: 14 lip 2022, 13:16

my też się o to pytaliśmy w oddziale ale nikt nie jest w stanie nam powiedzieć konkretów. Na dziś zainteresowanie programem jest znikome.a za pół roku może byc ogromne, dodatkowo zmieniają się stawki w zależności od wartości wskaźnika ale też od tego który to rok finansowania(1 rok 100 %, 2 rok 70 itd- w przypadku wynajmu).
Z pierwszych informacji o programie wynikało że trzeba będzie przystąpić do programu,podpisać umowę a zapotrzebowanie na środki będzie się składać na bieżąco...
GabrielaGW
Praktykant

Napisano: 15 lip 2022, 11:12

A mam jeszcze takie pytanie, czy te dofinansowanie do programu Mieszkanie dla Absolwenta to tylko dla osób, które będą mieszkać w swoim mieście/ gminie/ powiecie Realizatora?
asiaPCPR
Stażysta
Zajmuję się: Pracuję w dziale rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, zajmuję się programem Aktywny Samorząd.

Napisano: 15 lip 2022, 11:54

Pewności nie mam ,ale wydaje mi się że nie, wg. mnie mijało by się to z celem. U nas w centrum powiatu jest jedno wiesze miasto które samo w sobie jest miastem na prawach powiatu, oddzielnym samorządem i nie podlega pod powiat. Wiec u nas nie było by beneficjentów, bo raczej mało prawdopodobne żeby ktoś przeprowadzał się z wioski do wioski.
GabrielaGW
Praktykant

Napisano: 15 lip 2022, 12:00

Dlatego też się na tym zastanawiamy, bo zazwyczaj osoby z niepełnoprawnością chętne do pracy wyjeżdżają z naszej miejscowości bo u nas na powiecie nie ma dla nich miejsc do pracy. Jak zwykle w programie są pojęcia do samodzielnej interpretacji albo do pytań do PFRON.
asiaPCPR
Stażysta

Napisano: 15 lip 2022, 13:42

Właśnie jestem po rozmowie z naszym oddziałem (lubelski), do 27.07 należy złożyć oświadczenie o przystąpieniu + zapotrzebowanie na środki a do 3.08 ma być już podpisana umowa z powiatem. Środki zapotrzebować w ciemno np. na 1 mieszkanie (Dostępne mieszkanie) i 2 stancje (Mieszkanie dla absolwenta). Ciśnienie jest na zawarcie umowy ze względu na to, że nie ma możliwości po tym terminie przystąpić do programów i za rok jak się jakiś powiat namyśli to nie będzie takiej możliwości. Teraz trzeba zawierać umowy tak jakby na przyszłość. Gdyby kwoty zostały źle oszacowane to ponoć nie ma problemu - po podpisaniu umowy można w trakcie realizacji wystąpić o zwiększenie, natomiast gdyby nie zostały wykorzystane to rozliczając program zwracamy bez konsekwencji.
anża
Praktykant
Od: 26 mar 2021, 10:32
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna

Napisano: 27 lip 2022, 9:20

Tak teraz siedzę sobie nad tym programem Dostępne mieszkanie i takie mam do was pytanko ws beneficjentów pomocy. Dokładnie chodzi mi o to czy to są tylko osoby powyżej 16 roku życia posiadające znaczny stopień tak jak napisane, czy też dzieci w paragrafie 8. Beneficjenci jest napisane:
2. W przypadku, gdy wniosek dotyczy osoby małoletniej lub ubezwłasnowolnionej, wniosek składa jej opiekun prawny. W takim przypadku do wniosku dołącza się:
1) oświadczenie o zamieszkiwaniu w lokalu wspólnie osoby z niepełnosprawnością oraz opiekuna prawnego;
2) orzeczenie o niepełnosprawności z tytułu niepełnosprawności narządu ruchu uniemożliwiającej poruszanie się bez użycia wózka.

bo przecież orzeczenie o niepełnosprawności jest do 16 roku życia.
asiaPCPR
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x