Dojazdy Szkoła w Chmurach - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 wrz 2023, 10:34

Na wtorkowym szkoleniu p. Wardach poruszał ten temat. Jest zdania, że dodatek na dojazdy przysługuje, jeżeli osoba jest uczniem "szkoły w chmurze". Uzasadnił to tak: "najważniejsze, że siedziba szkoły znajduje się poza miejscem zamieszkania ucznia, nie ma zapisów w ustawie żądających dostarczania kserokopii biletów potwierdzających fakt dojeżdżania do szkoły".
pat87
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 12:05
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń rodzinnych

Napisano: 28 wrz 2023, 10:41

pat87 pisze:
28 wrz 2023, 10:34
Na wtorkowym szkoleniu p. Wardach poruszał ten temat. Jest zdania, że dodatek na dojazdy przysługuje, jeżeli osoba jest uczniem "szkoły w chmurze". Uzasadnił to tak: "najważniejsze, że siedziba szkoły znajduje się poza miejscem zamieszkania ucznia, nie ma zapisów w ustawie żądających dostarczania kserokopii biletów potwierdzających fakt dojeżdżania do szkoły".
Z całym szacunkiem, ale litości :shock: Też mam taki przypadek i mam decyzję załączoną do wniosku dyrektora tej szkoły i tam jest jak byk napisane, że dziecko spełnia obowiązek szkolny w domu, gdzie rodzic zobowiązuje się do zapewnienia odpowiednich warunków itd itp. To jakie dojazdy ja się pytam??? Dałam odmowę.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 28 wrz 2023, 10:48

Nowa34 pisze:
pat87 pisze:
28 wrz 2023, 10:34
Z całym szacunkiem, ale litości :shock: Też mam taki przypadek i mam decyzję załączoną do wniosku dyrektora tej szkoły i tam jest jak byk napisane, że dziecko spełnia obowiązek szkolny w domu, gdzie rodzic zobowiązuje się do zapewnienia odpowiednich warunków itd itp. To jakie dojazdy ja się pytam??? Dałam odmowę.
Ja doskonale zdaje sobie z tego sprawę, przytoczyłam tylko słowa szkolącego. Mam taki przypadek jeszcze nierozpatrzony, ale chyba dam odmowę i poproszę Panią, żeby napisała odwołanie. Ciekawi mnie jak zinterpretuje to SKO
pat87
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 12:05
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń rodzinnych

Napisano: 28 wrz 2023, 13:22

my co prawda mamy taki przypadek, odmowa będzie - przekroczone kryterium. Ale... mieliśmy szkolenie z profesorem Wardachem i padło pytanie odnośnie szkoły w chmurze- powiedział, że przyznać dodatek bo szkoła znajduje się w innej miejscowości niż dany uczeń mieszka. Nie wnikamy czy to szkoła w chmurze czy normalna. Coraz więcej tych szkół się otwiera :)
Patia1
Praktykant
Od: 25 lut 2021, 12:51
Zajmuję się: ŚR/FA

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x