Czy zgodnie z nowelizacją ustawy o pieczy zastępczej przekazujecie rodzinom i placówką diagnozę psychofizyczną dziecka wraz z jego umieszczaniem i skąd tą diagnozę wziąć skoro np. w PPP nie posiadają takiej?
My wyszliśmy z założenia że jeżeli dziecko posiada taką opinię bo np. wydała ją poradnia lub inna instytucja to ją prześlemy a jeśli jej nie ma to nie przesyłamy.
Nie wyobrażam sobie jak to jeden z PCPR mi powiedział żeby takie dzieci przed zabraniem umawiać do psychologa który sporządzi taką opinię. Ale już niektóre placówki chcą takich opinii i powołują się ściśle na ten artykuł przed przyjęciem dziecka. Z kolei w Rozporzadzeniu dot. placówek nic się nie zmieniło i par. 8 wyszczególnia dokumenty jakie są niezbędne do przyjęcia dziecka i tam nic nie ma o diagnozie że my musimy ją przekazać za to w par. 14 jest napisane ze diagnozę sporządza się niezwłocznie po przyjęciu dziecka do placówki. Więc paranoja kompletna teraz wychodzi na to że mają być 2 diagnozy przed przyjęciem dziecka i zaraz po przyjęciu czyli może to być np. w ciągu tygodnia. I jakoś nie widzę tego że mam iść do rodziców dziecka zabieranego do placówki i pościć ich o przyjście z dzieckiem do psychologa na diagnozę, żebym mogła zrealizować Postanowienie Sądu, a jak jej nie będę miała to co placówka może odmówić mi przyjęcia dziecka? bo tak powiedziała jedna Pani Dyrektor że mam jej dać pełną dokumentację zgodnie z art. 82 a bo jak nie to nie przyjmie chłopca bo jeśli będzie miała kontrolę to ona za to odpowie.