dokumentowanie nieotrzymywanych alimentów - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 gru 2016, 8:45

Witajcie!
Jak postępujecie w przypadku, gdy klientka ma zasądzone alimenty ale ich nie otrzymuje? Wystarczy oświadczenie pod odpowiedzialnością karną z informacją, że ma zasądzone ale ich nie otrzymuje, czy bierzecie zaświadczenie od komornika?
pozdrawiam
hole_

Napisano: 28 gru 2016, 9:33

Oświadczenie.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 28 gru 2016, 13:47

moim zdaniem samo oswiadczenie jest niewystarczające.
powinno się wymagać zaświadczenia od komornika z uwagi na fakt, iż skierowanie sprawy do komornika jest kolejnym krokiem na drodze do wyegzekwowania zaległych alimentów.
więc z reguły jest tak, że jak kobieta/mężczyzna nie otrzymuje alimentów to z reguły od razu składa wniosek do komornika o ich egzekucję.
u nas wrecz postępujemy w ten sposób , że jeżeli owego zaswiadczenia od komornika brak to alimenty są po prostu liczone
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 28 gru 2016, 13:49

nie po to się się zakłada sprawę o alimenty, żeby nie podjąć się skierowania sprawy do komornika w razie ich nie otrzymywania
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 21 paź 2020, 11:33

Witam. Mam podobną sytuację do tej opisanej powyżej. Mam wątpliwości odnośnie zaświadczenia od komornika. A co w sytuacji jeżeli sprawa nie została skierowana do komornika? :roll:
justyna84
Stażysta
Od: 12 mar 2019, 9:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 21 paź 2020, 14:56

Z tym jest, niestety, problem, nic nie możemy wtedy zrobić, poza pouczeniem i sugestią, że ojciec ma obowiązek płacić na dzieci. To mnie w dodatkach wkurza, że nie mamy instrumentów do zmuszania ludzi do regulowania najpierw spraw najważniejszych (alimenty to podstawa, którą trzeba realizować priorytetowo, w końcu o dzieci chodzi), dopiero później inne. To samo z leserami, którzy się nie rejestrują w urzędzie pracy. Powinien być wymóg, że jeżeli ktoś nie pracuje, żeby ubiegać się o dodatek, powinien się wcześniej zarejestrować (inna sprawa, że te urzędy i tak nie zaproponują pracy takim osobom, no ale...).

Dla mnie to niepojęte, że czasem panie przychodzą po wsparcie państwa (dodatek mieszkaniowy), a tatusia dzieci nie ścigają o alimenty. Albo gdy ktoś nie chce się zarejestrować, żeby uczciwie zarobić, a zamiast tego wyciąga rękę po kasę za nic, płaconą z naszych podatków.

No, to sobie pogadałam. :)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 21 paź 2020, 14:58

Krwawa pisze:
21 paź 2020, 14:56
Z tym jest, niestety, problem, nic nie możemy wtedy zrobić, poza pouczeniem i sugestią, że ojciec ma obowiązek płacić na dzieci. To mnie w dodatkach wkurza, że nie mamy instrumentów do zmuszania ludzi do regulowania najpierw spraw najważniejszych (alimenty to podstawa, którą trzeba realizować priorytetowo, w końcu o dzieci chodzi), dopiero później inne. To samo z leserami, którzy się nie rejestrują w urzędzie pracy. Powinien być wymóg, że jeżeli ktoś nie pracuje, żeby ubiegać się o dodatek, powinien się wcześniej zarejestrować (inna sprawa, że te urzędy i tak nie zaproponują pracy takim osobom, no ale...).

Dla mnie to niepojęte, że czasem panie przychodzą po wsparcie państwa (dodatek mieszkaniowy), a tatusia dzieci nie ścigają o alimenty. Albo gdy ktoś nie chce się zarejestrować, żeby uczciwie zarobić, a zamiast tego wyciąga rękę po kasę za nic, płaconą z naszych podatków.

No, to sobie pogadałam. :)
POPIERAM...Brawo :D
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 22 paź 2020, 8:37

Jestem za ;) . Fajnie już moje wątpliwości zostały rozwiane :P . Dzięki.
justyna84
Stażysta
Od: 12 mar 2019, 9:23
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x