Witam serdecznie,
Jestem w trakcie załatwiania wszelkich formalności, aby pobrać tak zwane becikowe. Jestem zszokowany papierologią do tego stopnia, że mam pewnego rodzaju obawy, czy aby na pewno wszystkie dokumenty o które mnie poproszono są wymagane do złożenia wniosku o becikowe.
Zacznijmy może od tego, że dochód na członka rodziny zostanie ustalony na podstawie roku 2012. W roku 2012 wraz z małżonką zmienialiśmy pracę. Przez pewien okres pobieraliśmy kuroniówkę. Oczywiście wszystko jest udokumentowane.
Sytuacja mojej żony w 2012 roku wyglądała tak, że pod koniec grudnia skończyła jej się umowa, a nową otrzymała w styczniu 2013 roku.
Natomiast u mnie wyglądało to tak, że w 2012 roku rozpocząłem pracę i umowa obowiązywała do 03.2013 roku.
Dostarczyłem wszystkie świadectwa pracy i PIT`y 11 za okres 2012 roku, a mimo to, Pani w okienku chcę otrzymać wgląd do umów zawartych z pracodawcą w okresie 2012 roku, a mało tego również do obecnie obowiązujących.
Skoro mają wyliczyć dochód na podstawie 2012 roku, to czemu mam dostarczać aktualne umowy? Czemu do wyliczeń nie może posłużyć PIT11 lub 37 za rok 2012?
Rozumiem, ze Urząd Skarbowy ma prawo do prześwietlania umów, ale MOPS?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję.