Dokumenty do stypendium - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 sie 2021, 9:24

Witam wszystkich mam pytanie odnośnie osób które pracują czy wystarczy zaświadczenie od pracodawcy i z tego zaświadczenia bierzecie dochód netto czy dajecie ludziom jakiś swój wzór takiego zaświadczenia.
aga33T
Stażysta
Od: 03 mar 2021, 9:40
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe ,Stypendium szkolne ,Karta Dużej Rodziny

Napisano: 17 sie 2021, 9:32

Dochody z pracy dokumentuje się na podstawie zaświadczenia od pracodawcy (sam pracodawca takie zaświadczenie wystawia - nie dajemy wzoru) lub oświadczenia od wnioskodawcy o osiągniętym dochodzie netto za miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia wniosku, ale musi być klauzula, że są świadomi odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania. Obie formy są poprawne i dopuszczalne. Pozdrawiam
Aleks_Andra
Stażysta
Od: 26 paź 2020, 10:59
Zajmuję się: Starszy Referent

Napisano: 17 sie 2021, 9:41

Też mam dylemat, ponieważ w art. 8 ust 3 uops nie ma mowy o dochodzie NETTO, a o przychodzie pomniejszonym o (...) Po ostatniej nowelizacji w pkt 1 dopisano "...i koszty uzyskania przychodu". Idealnym rozwiązaniem byłoby otrzymanie zaświadczenia od pracodawcy z wymienionymi wszystkimi składnikami i potrąceniami, ale wiadomo że w rzeczywistości to różnie bywa. Ja myślę nad stworzeniem jakiegoś wzoru zaświadczenia ale nie jestem do końca przekonana...
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 17 sie 2021, 12:30

A co jeśli osoba ma działalność na zasadach ogólnych to jest zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o formie opodatkowania i czy bierzecie jeszcze coś z ZUSU o składkach.
aga33T
Stażysta
Od: 03 mar 2021, 9:40
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe ,Stypendium szkolne ,Karta Dużej Rodziny

Napisano: 17 sie 2021, 13:31

aga33T pisze:
17 sie 2021, 12:30
A co jeśli osoba ma działalność na zasadach ogólnych to jest zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o formie opodatkowania i czy bierzecie jeszcze coś z ZUSU o składkach.
Fragment z książki Pana Ciszewskiego " dochód opodatkowany na zasadach ogólnych ustala się, dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej wskazanego w zeznaniu podatkowym złożonym za poprzedni rok kalendarzowy, przez liczbę miesięcy, w których podatnik prowadził działalność, a jeżeli nie prowadził działalności, za dochód przyjmuje się kwotę zdeklarowaną w oświadczeniu tej osoby. Wysokość dochodu z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej opodatkowanej na zasadach ogólnych ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego ( za okresy wynikające z art. 8 ust.5 pkt u.p.s.) - organ przyznający stypendium nie dokonuje wyliczenia dochodu, którego sposób został podany powyżej. Jeżeli podatnik nie prowadził działalności w ubiegłym roku, to US nie wyda zaświadczenia i wówczas dochód ustala się na podstawie oświadczenia podatnika...".
Aleks_Andra
Stażysta
Od: 26 paź 2020, 10:59
Zajmuję się: Starszy Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem