stypendia w sygnity-od czego zacząć? - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 11 sie 2021, 14:55

JESTEM NOWA W STYPENDIACH-PRZEJĘŁAM OD PANI KTORA ODCHODZI NA EMERYTURĘ. PANI ROBIŁA WSZYSTKO RĘCZNIE JA NATOMIAST MAM ZAKUPIONE OPROGRAMOWANIE W SYGNITY. ZNAJDZIE SIE OSOBA KTÓRA PODPOWIE MI OD CZEGO ZACZĄĆ? CZY WPROWADZAM WNIOSEK NA KAZDE DZIECKO OSOBNO? DECYZJA MUSI BYĆ NA KAZDE DZIECKO...CZY KAZDĄ FAKTURĘ WPROWADZAM DO LISTY DOKUMENTÓW FINANSOWYCH Z PRZYPISANIEM DO KONKRETNEGO DZIECKA?CO JESZCZE MUSZĘ POZMIENIAC CZY USTAWIĆ W PROGRAMIE ZEBY PRAWIDŁOWO NALICZAŁO KWOTY STYPENDIUM. BĘDĘ WDZIĘCZNA ZA KAŻDĄ POMOC....
miczel666
Praktykant
Od: 20 cze 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 12 sie 2021, 10:14

SERIO?NIKT NIC???
miczel666
Praktykant

Napisano: 12 sie 2021, 11:18

Witam w klubie. Mam tak samo... nie wiem za co mam się brać!!! Ale dzięki Twojemu pytaniu dowiedzialam się, że wprowadza się faktury hihi. A tak na marginesie to w temacie stypendiów jakoś wszyscy mało się wypowiadają, jest ciężko...
tarzan123
Stażysta
Od: 11 lip 2017, 8:47
Zajmuję się: referent

Napisano: 12 sie 2021, 13:33

JA PRACUJĘ NA SYGNITY W ZASIŁKACH RODZINNYCH więc program w miarę znam. Wydaje mi się ze wniosek wprowadzam na kazde dziecko osobno skoro na kazde dziecko jest odrębny wniosek...
poprzedniczka robila wszystko w wordzie...szkoda ze nikt nie chce pomoc
miczel666
Praktykant

Napisano: 12 sie 2021, 13:58

Hej, ja pracuje na sygnity, co prawda od roku ale postaram się napisać, to co wiem :)
- wniosek wprowadzasz osobno na każde dziecko,wiadomo data, numer wniosku trzeba uzupełnić i dodać dziecko, na które jest wnioskowana pomoc. Należy wybrać szkołę, do której uczęszcza dziecko oraz okres nauki i wnioskowaną formę pomocy, dochody wprowadzić, sprawdzić konto/kasa, utworzyć harmonogram.
- co do kwoty stypendium pomagał robić mi to informatyk, robimy raz w roku więc ciężko mi to sobie przypomnieć gdzie to w tym programie jest.
- odnośnie wprowadzania faktur, rachunków...chyba była aktualizacja bo wcześniej tego nie robiłam...trzeba zagłębić się w temat bo do tej pory robiłam ręcznie spis faktur.
- jeżeli później robię decyzję na okres styczeń - czerwiec robię "decyzja z decyzji" i tak tworze harmonogram ręcznie.
Aleks_Andra
Stażysta
Od: 26 paź 2020, 10:59
Zajmuję się: Starszy Referent

Napisano: 12 sie 2021, 14:40

Bardzo dziękuje za odpowiedz. w zakładce Lista dokumentów finansowych nie wprowadzamy faktur?-zaznacza się konkretne dziecko ktorego dotyczy dana faktura..Rozpisywała Pani ręcznie faktury?rozumiem ze zliczała Pani kwoty z fa na kazde dziecko?a co w sytuacji, kiedy w okresie wrzesien-grudzien fa byly na mniejszą kwotą niż przyznano w decyzji?zmieniała Pani recznie w planie wypłat?powiem szczerze ze poki co jestem przerazona...
miczel666
Praktykant

Napisano: 12 sie 2021, 15:01

Podpowie ktoś gdzie wprowadzic w programie ,,widełki" dochodowe, tak żeby program przyznawał uczniowi odpowiednią kwotę?
miczel666
Praktykant

Napisano: 13 sie 2021, 9:23

miczel666 pisze:
12 sie 2021, 14:40
Bardzo dziękuje za odpowiedz. w zakładce Lista dokumentów finansowych nie wprowadzamy faktur?-zaznacza się konkretne dziecko ktorego dotyczy dana faktura..Rozpisywała Pani ręcznie faktury?rozumiem ze zliczała Pani kwoty z fa na kazde dziecko?a co w sytuacji, kiedy w okresie wrzesien-grudzien fa byly na mniejszą kwotą niż przyznano w decyzji?zmieniała Pani recznie w planie wypłat?powiem szczerze ze poki co jestem przerazona...
1) w tej zakładce chyba od tego roku trzeba wprowadzać faktury, wcześniej tego po prostu nie było albo ja nie widziałam :)
2) Tak, do tej pory spisywałam na kartce wszystkie numery faktur, kwotę, na jakie dziecko i kwota zakwalifikowana do rozliczenia.
3) My praktykujemy u nas w OPS refundację kosztów, tzn. do takiej kwoty jaką doniosą nam faktury to wypłacamy. Raczej przynoszą na maksymalną kwotę faktur, lub przynajmniej na te minimum 99,20zł miesięcznie i dopiero potem robię decyzję i wypłacam.
3) nie ma co się przerażać, też przez to przechodziłam..pomogła mi dużo książka P. Ciszewskiego wydawnictwo Beck - Pomoc Materialna dla Uczniów...ale powiem szczerze, że zajmowałam się już w OPS zasiłkami rodzinnymi, koordynacją, 300+, 500+, troszkę KDR i FA, ale stypendium jest dla mnie najgorsze...sama nie wiem dlaczego...
Aleks_Andra
Stażysta
Od: 26 paź 2020, 10:59
Zajmuję się: Starszy Referent

Napisano: 16 sie 2021, 14:44

Ja też pracuje w programie SYGNITY i ja mam tak ustawione, że wprowadzam jeden wniosek na wszystkie dzieci i wydaje decyzję na wszystkie dzieci - tzn. każde dziecko jest ujęte osobno ale decyzja jedna i jeden wniosek na wszystkie dzieci. (jak w rodzinnym o ile ktoś robił).
Te widełki co do kwot też mi koleżanka poprzedniczka pomaga ustawiać, bo nigdy nie pamiętam jak to robić..... :(
Faktury rozliczałam ręcznie - kartka, tabela co kto i ile na które dziecko. Teraz faktycznie coś nowego weszło więc nie wiem jak to teraz będzie.
aga_stypendia
Referent
Od: 24 wrz 2020, 13:00
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna

Napisano: 17 sie 2021, 9:45

Znalazłam mniej więcej gdzie te widełki ustawić:
- administracja
- pakiet narzędziowy
- konfiguracja świadczeń
- wybrać, zasiłek, stypendium i w jakiej formie wypłacane
- modyfikuj
- i w kwotach podstawy należy wpisać w kwocie od do i ustalić widełki