Dokumenty przesłane drogą elektroniczną - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 lut 2023, 19:56

Hej,
Mam takie pytanie przeprowadzałam z Panią wywiad cz. II. Poinformowałam ją, że potrzebne mi będą zaświadczenia o dochodach jej i jej męża, przekazałam jej druki do wypełnienia. Pani przesłała mi zaświadczenia drogą elektroniczną na służbowego maila. Czy mogę uznać takie dokumenty czy musi mi dostarczyć oryginalne zaświadczenia? Dzięki
staranowa
Stażysta
Od: 26 lip 2021, 12:58
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 mar 2023, 9:19

ponawiam pytanie...
staranowa
Stażysta
Od: 26 lip 2021, 12:58

Napisano: 01 mar 2023, 9:27

Myślę, że skan jedynie uprawdopodobnia informację zgłoszoną przez stronę. Potrzebne będzie do tego spisane oświadczenie o odpowiedzialności karnej do tego skanu albo po prostu dostarczyć oryginał zaświadczenia z pracy. Wyraźnie o tym mówi przepis z ustawy o pomocy społecznej.
Zgodnie z art. 107 ust. 5b pkt 7 ustawy z 12.03.2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U. z 2021 r. poz. 2268 ze zm.) sytuację osobistą, rodzinną, dochodową i majątkową osoby lub rodziny ustala się na podstawie zaświadczenia albo oświadczenia o wysokości wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia, zawierającego informacje o wysokości potrąconej zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenie zdrowotne, składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe w części finansowanej przez ubezpieczonego oraz składki na ubezpieczenie chorobowe. Wskazane wyżej oświadczenia, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: "Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia." Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x