I pytanie brzmi...czy rodzic o ograniczonej władzy może włożyć wniosek o stypendium szkolne i czy przyznać?
Będę wdzięczna jak ktoś się wypowie

Dziękuję za wypowiedź....ale cały czas mam wątpliwości z tymi opiekunami prawnymi. Z tego co piszesz, stypendium ustala się ze względu na miejsce zamieszkania ucznia, a nie opiekuna, rodzica. Jednak my w tym roku mamy sytuację, że dzieci mieszkają w domu dziecka poza naszą gminą a opiekunowie prawni mieszkają na terenie naszej gminy. Opiekunowie poskładali wnioski o stypendium poza naszą gminą - tam, gdzie mieszkają dzieci w domu dziecka i ten OPS przesłał nam wg właściwości wnioski, gdyż uważają, że zgodnie z kodeksem cywilnym miejsce zamieszkania ucznia stanowi miejsce zamieszkania opiekuna prawnego....Mamy z naszą Panią Dyrektor wątpliwości co do tego...masz może u siebie w pracy takie sytuacje?InspektorOPS pisze: ↑27 wrz 2021, 14:051 - zgodnie z art. 90d uoso stypendium ustala się ze względu na miejsce zamieszkania ucznia - nie rodzica/opiekuna prawnego itp;
2 - należałoby spojrzeć na wyrok sądu - czy na pewno to jest ograniczenie czy odebranie praw rodzicielskich skoro dziecko przebywa w DD? w wyroku powinna być informacja o ograniczeniach,
3 - jeśli jednak jest opiekun prawny na podstawie postanowienia sądu, to on powinien złożyć wniosek, ale zgodnie z pkt 1![]()
Nie mam, nie miałam takiej sytuacji. Pamiętam że p. Mazurkiewicz podejmował ten temat na swoim szkoleniu dot. stypendium.InspektorOPS pisze: ↑27 wrz 2021, 14:49Dziękuję za wypowiedź....ale cały czas mam wątpliwości z tymi opiekunami prawnymi. Z tego co piszesz, stypendium ustala się ze względu na miejsce zamieszkania ucznia, a nie opiekuna, rodzica. Jednak my w tym roku mamy sytuację, że dzieci mieszkają w domu dziecka poza naszą gminą a opiekunowie prawni mieszkają na terenie naszej gminy. Opiekunowie poskładali wnioski o stypendium poza naszą gminą - tam, gdzie mieszkają dzieci w domu dziecka i ten OPS przesłał nam wg właściwości wnioski, gdyż uważają, że zgodnie z kodeksem cywilnym miejsce zamieszkania ucznia stanowi miejsce zamieszkania opiekuna prawnego....Mamy z naszą Panią Dyrektor wątpliwości co do tego...masz może u siebie w pracy takie sytuacje?