WNIOSEK osoby nie uprawnionej do stypendium - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 23 wrz 2021, 11:55

Witam, Mam zagwostkę. Mianowicie wpłynął mi wniosek osoby pełnoletniej, która od października rozpoczyna studia. Jak dobrze myślę to stypendium dla studenta nie przysługuje. Muszę teraz stworzyć decyzję w sprawie odmowy prawa do ubiegania się o stypendium szkolne. Proszę o pomoc w uzasadnieniu tej decyzji. Pozostałe kryteria zostały spełnione.
glreferentka
Praktykant
Od: 07 wrz 2021, 12:48
Zajmuję się: dotacje podrecznikowe, stypendia socjalne, zwroty za dojazdy uczniów

Napisano: 23 wrz 2021, 13:51

art. 90b ustawy o systemie oświaty.

3. Pomoc materialna przysługuje:
1) UCZNIOM szkół publicznych, niepublicznych i niepublicznych szkół artystycznych o uprawnieniach publicznych szkół artystycznych oraz SŁUCHACZOM kolegiów pracowników służb społecznych - do czasu ukończenia kształcenia, nie dłużej jednak niż do ukończenia 24. roku życia;
2) wychowankom publicznych i niepublicznych ośrodków rewalidacyjno-wychowawczych - do czasu ukończenia realizacji obowiązku nauki.

Jeśli wnioskodawca nie jest słuchaczem kolegium - odmowa.
Fragment podobnego uzasadnienia dot. przedszkolaka może przyda się:

Pomoc materialna o charakterze socjalnym przysługuje m.in. uczniom szkół publicznych i niepublicznych o uprawnieniach szkół publicznych dla młodzieży i dla dorosłych do czasu ukończenia kształcenia, jednak nie dłużej niż do ukończenia 24 roku życia.
Po rozpatrzeniu w/w wniosku stwierdzono, że pomoc materialna nie przysługuje dziecku odbywającemu wychowanie przedszkolne (w wieku 3-6 lat) ani dziecku odbywającemu roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu lub oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej, czyli tzw. zerówek – nie są to uczniowie szkół
Tym samym zgodnie z przepisem art. 90 b ust. 3 i 4 ustawy o systemie oświaty – nie jest możliwe przyznanie w tej sytuacji stypendium szkolnego .
Stypendialna
Praktykant
Od: 17 wrz 2021, 12:16
Zajmuję się: Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x