weryfikacja dochodów, a wystawianie decyzji - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 24 wrz 2021, 8:00

Cześć, może ktoś podpowie.
Chodzi o badanie sytuacji dochodowych rodzin składających wniosek o stypendium. Ustawa wskazuje, że powinno się weryfikować dochody z miesiąca poprzedzającego, a w przypadku utraty dochodów- z miesiąca, w którym składany jest wniosek.

Jak robicie w przypadku, kiedy klient np. we wrześniu nie miał przyznanego jakiegoś świadczenia, nabędzie prawo do świadczenia w październiku. Czy wystawiając decyzję uwzględniacie takie informacje? I wybiegacie na przyszłość ? Mam wątpliwość bo wystawiając decyzje np. we wrześniu na stypendia nie mam wiedzy jak będzie kształtować się sytuacja w kolejnych miesiącach w pełni u klienta. Mam tylko część informacji ,a sytuacja dochodowa potrafi się dynamicznie zmieniać z miesiąca na miesiąc.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 27 wrz 2021, 11:35

Gdyby ktoś chciał podzielić się wiedzą w tym temacie to zachęcam do wymiany doświadczeń ;).
Klara27
Starszy referent

Napisano: 27 wrz 2021, 14:08

Nie wystawiamy decyzji we wrześniu tylko po otrzymaniu dotacji (widzę że wiele ośrodków również tak robi), zatem wydając decyzję np w listopadzie sprawdzamy miesiące po kolei jesli mamy informacje że jest zmiana - ja osobiście nie wystawiałabym decyzji uwzględniających zmiany które mają nastapić w przyszłości ;)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 28 wrz 2021, 7:40

InspektorOPS pisze:Nie wystawiamy decyzji we wrześniu tylko po otrzymaniu dotacji (widzę że wiele ośrodków również tak robi), zatem wydając decyzję np w listopadzie sprawdzamy miesiące po kolei jesli mamy informacje że jest zmiana - ja osobiście nie wystawiałabym decyzji uwzględniających zmiany które mają nastapić w przyszłości ;)
Gdybym nie miała środków, to nawet nie zawracałabym nikomu tu głowy. Mam środki.
Za wiadomość bardzo dziękuję, szanuję i pozdrawiam ;).
Klara27
Starszy referent

Napisano: 28 wrz 2021, 14:18

InspektorOPS pisze:
27 wrz 2021, 14:08
Nie wystawiamy decyzji we wrześniu tylko po otrzymaniu dotacji (widzę że wiele ośrodków również tak robi), zatem wydając decyzję np w listopadzie sprawdzamy miesiące po kolei jesli mamy informacje że jest zmiana - ja osobiście nie wystawiałabym decyzji uwzględniających zmiany które mają nastapić w przyszłości ;)
To skoro mamy składanie wniosków do 15 września, a wy wydajecie decyzje w listopadzie to każdemu przedłużacie termin tak???
Ja już tez wiem ile kasy nam przyznano więc nie muszę czekać do listopada, a jeśli sa jakieś zmiany to niestety ,muszę robić decyzje zmieniająca bo do przodu nic nie zrobisz. Więc jest trochę zabawy z tym.
aga_stypendia
Referent
Od: 24 wrz 2020, 13:00
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna

Napisano: 28 wrz 2021, 14:27

[/quote]

To skoro mamy składanie wniosków do 15 września, a wy wydajecie decyzje w listopadzie to każdemu przedłużacie termin tak???
Ja już tez wiem ile kasy nam przyznano więc nie muszę czekać do listopada, a jeśli sa jakieś zmiany to niestety ,muszę robić decyzje zmieniająca bo do przodu nic nie zrobisz. Więc jest trochę zabawy z tym.
[/quote]

Dokładnie tak.
Wiemy ile dostaniemy pieniędzy, jednak dopóki ich nie dostaniemy to nie wydajemy żadnych decyzji. Ma to swoje plusy, bo rzeczywiście rzadko kiedy robimy zmieniające ;)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 28 wrz 2021, 14:31

InspektorOPS pisze:
28 wrz 2021, 14:27
[/quote]

Dokładnie tak.
Wiemy ile dostaniemy pieniędzy, jednak dopóki ich nie dostaniemy to nie wydajemy żadnych decyzji. Ma to swoje plusy, bo rzeczywiście rzadko kiedy robimy zmieniające ;)
[/quote]

My tak samo, przedłużenie terminu robimy i decyzje w listopadzie :) Pieniądze musimy mieć faktycznie na koncie gminy.
Aleks_Andra
Stażysta
Od: 26 paź 2020, 10:59
Zajmuję się: Starszy Referent

Napisano: 29 wrz 2021, 8:31

My też wystawiamy decyzje jak już są pieniądze na koncie.
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 29 wrz 2021, 12:13

A na podstawie jakich art. przedłużacie postepowanie? art. 36 kpa rozumiem :D
kama2903
Praktykant
Od: 29 wrz 2021, 12:06
Zajmuję się: ŚR/CP/FA/SSz

Napisano: 29 wrz 2021, 14:47

Zgadza się art. 36 KPA