donos na opiekuna - Pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 09 mar 2015, 18:41

To mam rozumieć, że w świadczeniach rodzinnych macie druki do przesłuchiwania osób w charakterze świadków - sąsiadów, którzy mówią co wiedzą w sprawie opieki u sąsiada, lub mogą potwierdzić nadużywanie alkoholu przez opiekuna, rozumiem, że ten sąsiad składa to wszystko pod odpowiedzialnością karną. A czy ten opiekun - jako strona wie i może uczestniczyć w całych tych czynnościach dowodowych, czy tych praw jest pozbawiony.
wwo

Napisano: 09 mar 2015, 22:43

To była ironia - to wcześniej. Ale zapoznaj się z zasadami postępowania administracyjnego i uprawnieniami organu. Świat nie kończy się na ustawie o świadczeniach rodzinnych. Wiem - jak się ktoś tym nie zajmuje zawodowo, to się nie chce czytać.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2015, 9:39

Postępowanie w sprawie ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych jest normalnym postępowanie administracyjnym.
Art. 7. W toku postępowania organy administracji publicznej stoją na straży praworządności, z urzędu lub na wniosek stron podejmują wszelkie czynności niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywateli.
Jeśli stan faktyczny budzi uzasadnione wątpliwości i uznam, że sam wywiad środowiskowy jest niewystarczający, to podejmuję kolejne działania zmierzające do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego. Nie sięgam w kompetencje innych, bo to właśnie jest moja praca i za to właśnie biorę publiczne pieniądze.
Art. 10. § 1. Organy administracji publicznej obowiązane są zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań.
Art. 79. § 1. Strona powinna być zawiadomiona o miejscu i terminie przeprowadzenia dowodu ze świadków, biegłych lub oględzin przynajmniej na siedem dni przed terminem.
§ 2. Strona ma prawo brać udział w przeprowadzeniu dowodu, może zadawać pytania świadkom, biegłym i stronom oraz składać wyjaśnienia.

Strona przed wydaniem decyzji może wypowiedzieć się co do zebranego materiału dowodowego i do niego odnieść. Ocena dowodów należy już do organu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2015, 14:35

Przepisy jak najbardziej właściwe, ale ja nadal nie widzę tu uzasadnionej - czy niezastąpionej roli sąsiada w całym postępowaniu administracyjnym.
Mając pełny szacunek dla Twojej osoby - jak sądzą biegłej w prawie przedstaw mi przepis mówiący o tej szczególnej roli sąsiada.
Nawet i w tym tu opisywanym przypadku, pracownik na zgłoszenie zareagował, zlecił wywiad, uzyska informacje od policji - ponieważ byli tam na interwencji,powiedz mi dlaczego Ty poruszasz tu sprawę sąsiada, kto do niego ma iść i po co?
A tak na marginesie, jak Cię interesuje zdrowie mojej mamy - to jej się o nie zapytaj, na pewno wie więcej o swoim zdrowiu niż jej sąsiad.
wwo

Napisano: 10 mar 2015, 14:47

wwo pisze:Przepisy jak najbardziej właściwe, ale ja nadal nie widzę tu uzasadnionej - czy niezastąpionej roli sąsiada w całym postępowaniu administracyjnym.
Mając pełny szacunek dla Twojej osoby - jak sądzą biegłej w prawie przedstaw mi przepis mówiący o tej szczególnej roli sąsiada.
Nawet i w tym tu opisywanym przypadku, pracownik na zgłoszenie zareagował, zlecił wywiad, uzyska informacje od policji - ponieważ byli tam na interwencji,powiedz mi dlaczego Ty poruszasz tu sprawę sąsiada, kto do niego ma iść i po co?
A tak na marginesie, jak Cię interesuje zdrowie mojej mamy - to jej się o nie zapytaj, na pewno wie więcej o swoim zdrowiu niż jej sąsiad.
wwo, doszukujesz się dziury w całym.
W 95% przypadków sam wywiad w sposób nie budzący wątpliwości przedstawia obraz sprawowanej opieki i żadne dodatkowe czynności dowodowe nie są potrzebne.
Jest jednak pewien niewielki odsetek przypadków, w których wywiad nie wystarczy. I wówczas świadkiem może być każdy, kto swoimi zeznaniami rzuci światło na sprawę: inny członek rodziny lub sąsiad.
Znam przypadki, w których osoba wymagająca opieki potwierdzi wszystko co powie "opiekun", byleby tylko dostał on jakiś dochód i przestał żyć na jej koszt.
Ba, czasem Ci sąsiedzi sami się zgłaszają do nas, bo to oni de facto pomagają tej osobie w codziennym funkcjonowaniu.
Żeby była jasność. Nie sugeruję że opiekunowie to naciągacze, natomiast pewnie jak w każdej grupie biorców świadczeń, pewien ich odsetek rzeczywiście mocno nagina fakty, aby otrzymać od państwa wsparcie finansowe i ubezpieczenie zdrowotne.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2015, 15:42

Ja do tej pory myślałam, że obcej osobie, to nawet lekarz nie udzieli informacji o stanie zdrowia pacjenta. A teraz to nawet sąsiad jest zorientowany w temacie???
wania

Napisano: 10 mar 2015, 17:15

Popracujesz, to się jeszcze nie jednego nauczysz.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x