dopłata do 500+ od poczęcia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 maja 2021, 14:21

Czy ktoś z Was byłby tak uprzejmy i mi napisał co zrobić z wnioskiem o dopłatę do 500+ od poczęcia?
Wezwanie do usunięcia braków formalnych poprzez złożenie odpowiedniego wniosku zgodnego z rozporządzeniem i doprecyzowanie żądania związanego z wnioskiem Pana?
później odmowa tak? Ale co mi z wniosku jak ja na jego wniosek 2019/2021 wcześniejszy płacę Panu na dziecko od urodzenia! Czy zawiadomienie przed odmową?
ZUS oczywiście odepchnął pismo przesłał nam, ale przecież my nie mamy podstaw prawnych do przyznania takiej dopłaty.
Poratujcie mnie mądrymi słowami.
;)
GOPS19
Praktykant
Od: 18 paź 2016, 12:59
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2021, 9:24

też mieliśmy taki przypadek, oczywiście urząd wojewódzki odesłał nas z kwitkiem. napisałam odmowę po pierwsze:
1. na podstawie art. 13 ust. 3 pkt 2 we wniosku powinien znaleźć się PESEL dziecka i płeć a w okresie ciąży nie nadaje się numeru PESEL
2. na podstawie art. 18 ust. 2 „prawo do świadczenia wychowawczego ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu, o którym mowa w ust. 1, nie wcześniej niż od dnia odpowiednio urodzenia się dziecka,objęcia dziecka opieką, przysposobienia dziecka lub umieszczenia dziecka w domu pomocy społecznej”.
kasia2210
Praktykant
Od: 19 lis 2015, 8:34
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2021, 10:14

GOPS19 pisze:
06 maja 2021, 14:21
Czy ktoś z Was byłby tak uprzejmy i mi napisał co zrobić z wnioskiem o dopłatę do 500+ od poczęcia?
Wezwanie do usunięcia braków formalnych poprzez złożenie odpowiedniego wniosku zgodnego z rozporządzeniem i doprecyzowanie żądania związanego z wnioskiem Pana?
później odmowa tak? Ale co mi z wniosku jak ja na jego wniosek 2019/2021 wcześniejszy płacę Panu na dziecko od urodzenia! Czy zawiadomienie przed odmową?
ZUS oczywiście odepchnął pismo przesłał nam, ale przecież my nie mamy podstaw prawnych do przyznania takiej dopłaty.
Poratujcie mnie mądrymi słowami.
;)
My wydalismy postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania. Nie składali zażalenia :)
monique09
Praktykant
Od: 13 mar 2017, 12:25
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x