Ojciec dzieci od lat przebywa za granicą. Matka pobiera FA, egzekucję prowadzi sąd, bo dłużnik za granicą. Sama kobieta twierdzi, że nie wie gdzie facet jest, nie ma z nim żadnego kontaktu i nie chce zaznaczać, że członek rodziny jest za granicą. Czy mam taki wniosek wysłać do wojewody mimo iż jest zaznaczone, że wszyscy są w Polsce?
Ale we wniosku do świadczenia z FA masz adnotację że do rodziny nie zalicza się rodzica osoby uprawnionej zobowiązanego tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do alimentów na jej rzecz. I do tego się stosujesz. Więc skoro nie ma go w składzie rodziny to nie możesz zrobić koordynacji z UW bo nie masz ku temu podstaw.
Chyba, że chodzi o wniosek na 500+ to ona składając, że ojciec jest w Polsce składa fałszywe dane z odpowiedzialnością karną. Nie może od tak sobie zaznaczyć, że nie jest po za granicami RP, a faktycznie jest. Poinformuj ją o tym, bo ty mając wiedzę, że on tam jest zatajasz prawdziwe fakty i musisz to zgłosić do koordynacji. Chyba że ojciec jest pozbawiony całkowicie praw do dziecka
Tak chodzi wniosek o ŚW i właśnie dlatego mi to koliduje z tym co wiem na podstawie funduszu. Jest dłużnikiem, ale egzekucję prowadzi sąd nie komornik, więc niczego się nie dowiem....
i tak nie możesz zataić informacji, bo prędzej czy później może to wyjść. Ja sama na swoim przykładzie mam koordynację i wiem że mimo iż ona mi się zaraz kończy to będzie trzeba przedstawić w UW na jakiej podstawie ta koordynacja nie zachodzi.
a żona nie może sobie tak po prostu zadecydować że nie chce. są procedury których niestety nie przeskoczymy