Dopłata do czynszu, kilka pytań. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 10 lut 2021, 12:42

Wybaczcie, ale powoli u mnie dostajemy na głowę w związku z tym jakże przemyślanym świadczeniem.

opis sytuacji:
Pani pobiera dodatek mieszkaniowy od stycznia 2021. Złożyła prośbę o dopłatę, od stycznia (do pobieranego teraz dodatku) i kwalifikuje się.
Właścicielem mieszkania jest członek spółdzielni ze spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu. Dodatek (klasyczny :D) jest przekazywany zarządcy budynku czyli SM.
Co teraz? ;)
1. Dodatek ucinam i przyznaję nowy + dopłata (niekorzystnie dla Pani, bo ciut większy dochód),
2. zostawiam stary dodatek, wydaję decyzję o przyznaniu dopłaty od stycznia do końca DM ze spłatą w marcu?

No i jeszcze: KOMU wypłacam tą dopłatę? Wnioskodawcy, Właścicielowi lokalu czy zarządcy? Zaznaczam, ze pierwotny DM jest przekazywany spółdzielni.

Dodatkowe pytanie: Jeśli ktoś złoży wniosek o przyznanie DM+DdC to jak rozumiem wydajemy jedną decyzję. Ale tak naprawdę listy płatności będą dwie, bo środki z różnych źródeł itd... Czy to nie powinno skutkować dwiema decyzjami szczególnie jeśli np. DM idzie na zarządcę a DdC do właściciela lokalu?

Kur..y dostanę, a wydawało się to dosyć czytelne...
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2021, 12:49

Rozumiem że ta Pani nie jest właścicielem tego mieszkania tylko najemcą jeśli tak to na szkoleniu z Mazurkiewiczem miałem że dodatek musisz wygasić na żądanie tej Pani i przyznać jej od lutego z dopłatą. Dopłata idzie na konto zarządcy. Tak wydajemy na jednej decyzji tylko trzeba wyróżnić że przyznany jest dodatek w kwocie ... plus dopłata w kwocie...
artwas
Stażysta
Od: 26 paź 2017, 11:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 10 lut 2021, 13:24

Wynajmuje od właściciela.
Muszę wygasić czy mogę przyznać wstecznie od stycznia, tak jak DM?
A komu wypłacamy tą dopłatę? DM otrzymywała spółdzielnia. Teraz przyznam jedną decyzją DM wypłacany na konto zarządcy i dopłatę którą wypłacę...?
Gość
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2021, 13:59

Jak decyzja już odebrana i wypłata poszła to wstecz nie za bardzo. Wygaś decyzję na żądanie strony. i od lutego nowa z dopłatą na jednej decyzji
Dopłata razem z dodatkiem dla zarządcy jak normalny dodatek
artwas
Stażysta
Od: 26 paź 2017, 11:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 10 lut 2021, 14:58

artwas pisze:
10 lut 2021, 13:59
Jak decyzja już odebrana i wypłata poszła to wstecz nie za bardzo. Wygaś decyzję na żądanie strony. i od lutego nowa z dopłatą na jednej decyzji
Dopłata razem z dodatkiem dla zarządcy jak normalny dodatek
Jezeli dodatek zwykly byl przyznany to go "ucinasz" i przyznajesz na nowo dodatek z doplata...jezeli byl wczesniej przyznany dodatek zwykly...to doplata wstecz nie nalezy sie..tylko jak wspomnialam...ucinasz i przyznajesz razem na jednej decyzji.Chyba...ze nie byloby dodatku zwyklego wczesniej wtedy mozna dwa razem przyznac wstecz.(tak mi wskazala radca prawny co jest nawet logiczne:))
w materiałach ktore otrzymalam od wojewody...a ten od ministerstwa...na pytanie komu gmina przekazuje doplate do czynszu...wnioskodawcy, zarzadcy budynku czy właścicielowi lokalu...odpisali wynajmujacemu lokal.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 10 lut 2021, 15:19

:-) pisze:w materiałach ktore otrzymalam od wojewody...a ten od ministerstwa...na pytanie komu gmina przekazuje doplate do czynszu...wnioskodawcy, zarzadcy budynku czy właścicielowi lokalu...odpisali wynajmujacemu lokal.
To też czytałem. A przepisu brak. Moim zdaniem - skoro przepis tego nie precyzuje - to dopłata powinna być przekazana wnioskodawcy. Ale co ja tam wiem...
Gość
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2021, 17:46

Gość pisze:
10 lut 2021, 15:19
:-) pisze:w materiałach ktore otrzymalam od wojewody...a ten od ministerstwa...na pytanie komu gmina przekazuje doplate do czynszu...wnioskodawcy, zarzadcy budynku czy właścicielowi lokalu...odpisali wynajmujacemu lokal.
To też czytałem. A przepisu brak. Moim zdaniem - skoro przepis tego nie precyzuje - to dopłata powinna być przekazana wnioskodawcy. Ale co ja tam wiem...
Niby tak...ale wnioskodawca placi czynsz do ktorego dajemy doplate- wlascicielowi lokalu...wiec jesli zwykly dodatek placimy zarzadcy...uznali ze doplate wlascicielowi lokalu
VIP

Napisano: 11 lut 2021, 8:33

w materiałach ktore otrzymalam od wojewody...a ten od ministerstwa...na pytanie komu gmina przekazuje doplate do czynszu...wnioskodawcy, zarzadcy budynku czy właścicielowi lokalu...odpisali wynajmujacemu lokal.
czy byłabyś tak miła i udostępniłabyś mi te materiały na emaila : [email protected]
dzięki z góry
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 lut 2021, 8:34

Niby tak...ale wnioskodawca placi czynsz do ktorego dajemy doplate- wlascicielowi lokalu...wiec jesli zwykly dodatek placimy zarzadcy...uznali ze doplate wlascicielowi lokalu
to wydaje się logiczne
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 lut 2021, 12:05

brodafix pisze:
11 lut 2021, 8:33
czy byłabyś tak miła i udostępniłabyś mi te materiały na emaila : [email protected]
dzięki z góry
pewnie :) za jakas chwile
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x