Dopłata do czynszu - zapotrzebowanie złożone po terminie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 lut 2021, 15:28

witam was kochani, mam mały kłopot, miałem dziś telefon z UW w.s dopłat do czynszu, to nie dość, że złożyłem nie ten wniosek to jak Pani z UW twierdzi nie ten co trzeba, niby termin był do 28 stycznia, a UW mają czas do 8 lutego, no nie powiem, miałem problem z planowaniem tego wszystkiego poza tym trochę czekałem na utworzenie oddzielnego rachunku bankowego przez Gminę, czy ktoś z was tak samo jak ja borykał się z tym problemem albo miał jakąś podobną sytuację? jakieś porady?
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 12 lut 2021, 9:20

nie chciałbym Cię martwić ale z tego co wiem to termin jest nieprzekraczalny i po terminie wnioski będą odrzucane. taką odpowiedź uzyskał nasz dział. Aczkolwiek może coś się zmieniło albo może Pani , która udzielała nam odpowiedzi miała gorszy dzień ;) także lepiej dobrze to ustal.
My na szczęście daliśmy radę i dochowaliśmy terminu.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 lut 2021, 11:22

kamos90 pisze:
11 lut 2021, 15:28
witam was kochani, mam mały kłopot, miałem dziś telefon z UW w.s dopłat do czynszu, to nie dość, że złożyłem nie ten wniosek to jak Pani z UW twierdzi nie ten co trzeba, niby termin był do 28 stycznia, a UW mają czas do 8 lutego, no nie powiem, miałem problem z planowaniem tego wszystkiego poza tym trochę czekałem na utworzenie oddzielnego rachunku bankowego przez Gminę, czy ktoś z was tak samo jak ja borykał się z tym problemem albo miał jakąś podobną sytuację? jakieś porady?
Co powinna zrobić gmina, która nie złożyła do wojewody wniosku o środki na dopłaty do czynszu dla najemców, którzy utracili dochody w wyniku epidemii COVID-19, a po upływie terminu do złożenia takiego wniosku (tj. po upływie 21 dni od dnia wejścia w życie przepisu) otrzyma wnioski o dodatek mieszkaniowy z dopłatą do czynszu?

Rekomenduje się, aby nawet w przypadku, gdy przed dniem 26 stycznia 2021 r. do gminy nie został złożony wniosek o dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę do czynszu, gmina złożyła wniosek do wojewody o środki na dopłaty do czynszu na kwotę „0” zł. W przypadku wpłynięcia po tym terminie wniosku o dodatek mieszkaniowy z dopłatą, gmina będzie mogła wtedy łatwo złożyć korektę takiego wniosku (zgodnie z art. 15zzzih ust. 1 ustawy).

W przypadku gmin, które do 26 stycznia nie złożą wniosku o środki na wypłatę dopłat, a po tym dniu otrzymają wnioski swoich mieszkańców o przyznanie dodatków mieszkaniowych powiększonych o takie dopłaty, ustawa w swoim literalnym brzmieniu nie przewiduje modelu postępowania. Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii stoi na stanowisku, aby w takim wypadku brak wniosku o środki traktować jako złożenie wniosku na kwotę „0” zł i tym samym pozwolić gminom na złożenie korekty zgodnie z art. 15zzzih ust. 1 ustawy. Jest to jednak jedynie wstępna interpretacja, która wymaga dopiero uzgodnienia z Ministerstwem Finansów. Jednocześnie informujemy, że w Ministerstwie Rozwoju, Pracy i Technologii trwają prace nad opracowaniem przepisu, który ureguluje tę sytuację.

Nie ulega natomiast wątpliwości, że gmina, która nie złoży zapotrzebowania, w dalszym ciągu będzie zobowiązana do przyznawania i wypłaty dodatków mieszkaniowych powiększonych o dopłatę do czynszu. Zobowiązanie to wynika z ustawy i brak dopełnienia obowiązków przez gminę w zakresie złożenia zapotrzebowania nie może pozbawić uprawnionego prawa do uzyskania należnego świadczenia.

Jak wynika z przepisów przejściowych ustawy z dnia 10 grudnia 2020 r. o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa pierwsza wypłata przez gminę dodatków mieszkaniowych powiększonych o dopłatę do czynszu następuje między 60 a 75 dniem następującym po dniu wejścia w życie przepisu (zgodnie z art. 49 ust. 1 ww. ustawy), czyli od dnia 27.02.2021 r.. do dnia 14.03.2021 r. Mając na uwadze fakt, że 27.02.2021 r. wypada w sobotę, a 14.03.2021 r. wypada w niedzielę, wypłata powinna nastąpić między 1.03.2021 r. a 15.03.2021 r. Jeśli w tym terminie gmina nie otrzyma jeszcze środków od wojewody z powodu niezłożenia lub późniejszego złożenia zapotrzebowania, gmina będzie musiała wypłacać z własnych środków pełną kwotę przyznanych dodatków mieszkaniowych powiększonych o dopłatę do czynszu.

takie pytanie...taka odpowiedz z ministerstwa...Ty złożyłeś wniosek tylko zly...mysle,ze mozna korekte zrobic...zadzwon do urzedu wojewódzkiego i podpytaj...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 12 lut 2021, 11:30

cenna informacja , dzięki
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 lut 2021, 11:42

brodafix pisze: