Dopłata do czynszu-ustawa skierowana do podpisu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 05 sty 2021, 12:03

Klara27 pisze:
30 gru 2020, 15:03
Pan Damian powyżej w interpretacji super tę kwestię wyjaśnił. Z tym, że nie wiadomo, czy o to chodziło w ustawie...
A jak tam wasze programy, na których pracujecie? Dostosowują już coś pod nowe dodatki? ;)
mój program jest daleko w polu
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 05 sty 2021, 12:05

magdalenamagda pisze:
05 sty 2021, 11:56
Gosia1981 pisze:
31 gru 2020, 14:36
Tak, wnioski o dopłatę do czynszu będzie można złożyć tylko do 31.03.2021 r.
ale dlaczego?
z jakiego przepisu?
Art. 15zzzie. 1. Dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę do czynszu przyznaje się w przypadku umieszczenia przez ubiegającego się o dodatek mieszkaniowy na wniosku o dodatek adnotacji „wniosek o dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę do czynszu”, zwanej dalej „adnotacją”. Dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę
do czynszu przyznaje się na wniosek o dodatek z adnotacją złożony nie później niż w dniu 31 marca 2021 r.
szpila
Stażysta
Od: 04 lut 2020, 13:35
Zajmuję się: DM,DE

Napisano: 05 sty 2021, 12:14

"4.Wprzypadku przyznania dodatku mieszkaniowego powiększonego odopłatę do czynszu ubiegającemu się otaki dodatek iposiadającemu prawo do dodatku mieszkaniowego napodstawie decyzji wcześniejszej, wynikający ztej decyzji wcześniejszej okres, októrym mowa wart.7ust.5 ustawy zdnia 21czerwca 2001r. ododatkach mieszkaniowych, skraca się do miesiąca poprzedzającego miesiąc pierwszej wypłaty dodatku powiększonego odopłatę do czynszu." - jak rozumiecie ten art? Bo ja rozumiem w ten sposób, ze ktoś kto ma przyznany teraz DM moze przyjsc złożyc wniosek na DM z dopłatą i wtedy wypłate "starego DM" skraca się na rzecz nowego DM z dopłatą. Ale z racji art że aby sie ubiegac o wypłate wstecz nie mozna miec DM przyznanego, moze sie starac tylko o wypłate DM z dopłatą,ale bez wstecz(w sensie nie dostanie spłaty, którą napewno by chcieli :cry: )
.
Montana1
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 9:23
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny

Napisano: 05 sty 2021, 12:56

Montana1 pisze:"4.Wprzypadku przyznania dodatku mieszkaniowego powiększonego odopłatę do czynszu ubiegającemu się otaki dodatek iposiadającemu prawo do dodatku mieszkaniowego napodstawie decyzji wcześniejszej, wynikający ztej decyzji wcześniejszej okres, októrym mowa wart.7ust.5 ustawy zdnia 21czerwca 2001r. ododatkach mieszkaniowych, skraca się do miesiąca poprzedzającego miesiąc pierwszej wypłaty dodatku powiększonego odopłatę do czynszu." - jak rozumiecie ten art? Bo ja rozumiem w ten sposób, ze ktoś kto ma przyznany teraz DM moze przyjsc złożyc wniosek na DM z dopłatą i wtedy wypłate "starego DM" skraca się na rzecz nowego DM z dopłatą. Ale z racji art że aby sie ubiegac o wypłate wstecz nie mozna miec DM przyznanego, moze sie starac tylko o wypłate DM z dopłatą,ale bez wstecz(w sensie nie dostanie spłaty, którą napewno by chcieli :cry: )
.
To właśnie wynika z tego zapisu. Mogą teraz ludzie przychodzić i składać nowe wnioski o dodatki z powiększeniem mimo że aktualnie są w trakcie otrzymywania dodatku przyznanego wcześniejszą decyzją. "Skraca się" stary dodatek. Nie jest wyjaśnione w jakiej formie to skracanie ma nastąpić ale raczej w nowej decyzji z dodatkiem z dopłatą trzeba zawrzeć dopisek że jednocześnie wygasza/skraca się poprzednią decyzję.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 05 sty 2021, 13:36

Odnośnie art 11 ustawy z 10 grudnia, konkretnie chodzi mi o dochody. Wnioski które są złożone od dziś dochody liczymy jak w świadczeniach rodzinnych, z tym, że za ostatnie 3 miesiące bieżemy. A co z dochodem niepodlegającym opodatkowaniu? Tez za ostatnie 3 miesiące? Na jakim druku to brac?
Montana1
Stażysta

Napisano: 05 sty 2021, 13:40

Montana1 pisze:
05 sty 2021, 13:36
Odnośnie art 11 ustawy z 10 grudnia, konkretnie chodzi mi o dochody. Wnioski które są złożone od dziś dochody liczymy jak w świadczeniach rodzinnych, z tym, że za ostatnie 3 miesiące bieżemy. A co z dochodem niepodlegającym opodatkowaniu? Tez za ostatnie 3 miesiące? Na jakim druku to brac?
Art.11 pkt 1-3 wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2021 (art 51 pkt 4 ustawy o zmianie....)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 05 sty 2021, 13:44

uffffffffffffff......... nie doczytałam, dzięki bardzo, już był przed zawał :)
Montana1
Stażysta

Napisano: 05 sty 2021, 14:33

Montana1 pisze:
05 sty 2021, 13:44
uffffffffffffff......... nie doczytałam, dzięki bardzo, już był przed zawał :)
sama już prawie schodzę gdy tak to wszystko czytam :) ale...nie dajmy się :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 05 sty 2021, 15:36

Mam do Was pytanko. Otrzymaliście z UW wytyczne na piśmie jak składać zapotrzebowanie, korekty, sprawozdania itp? W tej przykładowej tabelce jest taki zwrot jak "przeciętny czynsz (zł/m2)" i zastanawiam się, czy tu chodzi w mieszkaniach prywatnych o wyliczenie stawki - czynsz plus odstępne czy sam czynsz bez odstępnego?
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 05 sty 2021, 16:03

Klara27 pisze:Mam do Was pytanko. Otrzymaliście z UW wytyczne na piśmie jak składać zapotrzebowanie, korekty, sprawozdania itp? W tej przykładowej tabelce jest taki zwrot jak "przeciętny czynsz (zł/m2)" i zastanawiam się, czy tu chodzi w mieszkaniach prywatnych o wyliczenie stawki - czynsz plus odstępne czy sam czynsz bez odstępnego?
Albo ten z zasobu gminy? O.o
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x