Dopłata do czynszu-ustawa skierowana do podpisu
-
- Referent
- Zajmuję się: DM
Dopłata do czynszu-ustawa skierowana do podpisu
Czy ktoś interpretował już może art. 15zzzic ust. 2, 3 i 4?
otóż w projekcie nowej ustawy w ust . 2 jest zapis "Wysokość dm powiększonego o dopłatę do czynszu stanowi 75% miesięcznego czynszu opłacanego przez najemcę, jednak nie więcej niż 1500 zł" -co w przypadku prywatnych najemców czy czynsz zgodnie z art. 6 ust. 6 ustawy o dodatkach mieszkaniowych będziemy przeliczać?
otóż w projekcie nowej ustawy w ust . 2 jest zapis "Wysokość dm powiększonego o dopłatę do czynszu stanowi 75% miesięcznego czynszu opłacanego przez najemcę, jednak nie więcej niż 1500 zł" -co w przypadku prywatnych najemców czy czynsz zgodnie z art. 6 ust. 6 ustawy o dodatkach mieszkaniowych będziemy przeliczać?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: Dopłata do czynszu-ustawa skierowana do podpisu
Też nad tym myślałam, ustawodawcy pewnie mieli na myśli raczej te osoby które wynajmują mieszkania od osób prywatnych by im pomóc w opłatach czynszów czyli...to co płacą dla właściciela najczęściej.Ale...przepis nie jest jednoznaczny...hmmm...osoby które mają najem lokali komunalnych to trochę nie ma sensu...bo i tak mają dodatek mieszkaniowy do czynszu komunalnego...u nas np w gminie 70%...i co...do 75% mamy dać dodatek...czyli o 5% tu chodzi? w ustawie kilka artykułów a pytań....masakraGosia1981 pisze: 18 gru 2020, 11:20 Czy ktoś interpretował już może art. 15zzzic ust. 2, 3 i 4?

-
- Referent
I jeszcze jest kwestia, środków finansowych na wypłaty "dodatków mieszkaniowych z mocą wsteczną", myślałam, że będzie jakaś wzmianka, ze również będzie finansowana z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19, ale jakoś nie widzę tego w projekcie ustawy, tylko mowa o dopłacie do czynszu.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne , Karta Dużej Rodziny
- Kontakt:
Też się zastanawiałam nad tymi czynszami, no i finansowaniem tych wstecz
No i kwestia 75% ale samego czynszu tak? Bez pozostałych opłat? Ale w takim razie skoro 75% samego czynszu to jak to liczyć, w sensie wysokość DM wyjdzie X i teraz trzeba będzie obliczyć wysokość dopłaty do czynszu, czyli różnica między DM a 75% czynszu. No ale przecież DM to jest też na pozostałe media, czy nie będzie trzeba liczyć proporcjonalnie 

-
- VIP
- Kontakt:
oj...im więcej w to się zagłebiamy tym więcej będzie pytań...cos czuję:) bo nikt nie wie...co poeta miał na myśli :)piszmy o tym...jakos trzeba to rozkminićMontana1 pisze: 18 gru 2020, 12:43 Też się zastanawiałam nad tymi czynszami, no i finansowaniem tych wsteczNo i kwestia 75% ale samego czynszu tak? Bez pozostałych opłat? Ale w takim razie skoro 75% samego czynszu to jak to liczyć, w sensie wysokość DM wyjdzie X i teraz trzeba będzie obliczyć wysokość dopłaty do czynszu, czyli różnica między DM a 75% czynszu. No ale przecież DM to jest też na pozostałe media, czy nie będzie trzeba liczyć proporcjonalnie
![]()

-
- Referent
może program będzie osobno liczył dodatek mieszkaniowy do poniesionych wydatków przez wnioskodawcę, i będzie dodatkowy punkt, w którym będziemy wpisywać 75% samego czynszu, a tą różnicę, która wynika z art. 15zzzic ust. 3 system sam wyliczy
, im dłużej nad tym myślę tym mniej wiem..., ale faktycznie będziemy się zastanawiać po podpisaniu ustawy, na szczęście wnioski będzie można składać tylko do 31.03.2021 roku

-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/KDR/ZP
- Kontakt:
Czy macie już jakieś info o podpisaniu tej ustawy. Do mnie właśnie dzwoniła Pani z firmy szkoleniowej proponując szkolenie, że Prezydent już podpisał...
Jesli faktycznie już podpisał to czy zapotrzebowujecie te środki do 31 grudnia na pierwsze półrocze???
Jesli faktycznie już podpisał to czy zapotrzebowujecie te środki do 31 grudnia na pierwsze półrocze???
-
- Referent
https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/Przeb ... BC00420932
Prezydent jeszcze nie podpisał ustawy. W linku powyżej jest projekt i jak wygląda przebieg prac nad ustawą, jeżeli chodzi o ustawę o dm, to zmiany mają być od lipca 2021 roku (cały art. 11 mówi o zmianach ustawy obowiązującej), od dnia następnego po podpisaniu wchodzą zmiany dot. dm z dopłatą, dm wstecz z dopłatą, no i oczywiście dm wstecz (art. 24 plus (od pkt. 6) art 49)
Prezydent jeszcze nie podpisał ustawy. W linku powyżej jest projekt i jak wygląda przebieg prac nad ustawą, jeżeli chodzi o ustawę o dm, to zmiany mają być od lipca 2021 roku (cały art. 11 mówi o zmianach ustawy obowiązującej), od dnia następnego po podpisaniu wchodzą zmiany dot. dm z dopłatą, dm wstecz z dopłatą, no i oczywiście dm wstecz (art. 24 plus (od pkt. 6) art 49)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Wszystkim dodatkom mieszkaniowym składam najserdeczniejsze życzenia świąteczne. W załączeniu przesyłam moją interpretację zmian w dodatkach, które za moment wejdą w życie i zmian , które nas czekają od 1 lipca 2021. Miłej lektury. Pozdrawiam Damian
- Załączniki
-
zmiany w DM.doc
- (53 KiB) Pobrany 144 razy
-
- VIP
- Kontakt:
pytanie małe....jeżeli chodzi o czynsz, z którego wyliczamy 75%...czy to jest tylko czynsz np z umowy najmu te 700 zł? czy razem z czynszem, który jeszcze płacą do zarzadcy mieszkania. Jeżeli ktoś płaci wszystko to co zarzadca wylicza...czynsz plus opłaty...i ma umowe najmu gdzie jest zapisane,ze wlascicielowi placi najem/odstepne/do reki 700 zł plus oplaty...Damian45 pisze: 23 gru 2020, 12:01 Wszystkim dodatkom mieszkaniowym składam najserdeczniejsze życzenia świąteczne. W załączeniu przesyłam moją interpretację zmian w dodatkach, które za moment wejdą w życie i zmian , które nas czekają od 1 lipca 2021. Miłej lektury. Pozdrawiam Damian
Oprócz Dopłata do czynszu-ustawa skierowana do podpisu - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Świwdczenia w innej gminie
DM z mocą wsteczną!!!!
Do siego Roku
Jaki zapis w decyzji wypłata dodatku?
inny tytuł prawny
wyliczenie dodatku z niepełnosprawnością
powiększenie powierzchni w związku z niepełnosprawnością
Skład rodziny
Dodatek mieszkaniowy
WNIOSEK O udost. DANYCH ZE ZBIORU DANYCH OSOBOWYCH
składanie wniosków w formie elektronicznej
wzór decyzji a rodo