Dopłata do dodatku mieszkniowego
-
- Referent
- Zajmuję się: SR, SW,DM
- Kontakt:
Re: Dopłata do dodatku mieszkniowego
Również ładnie proszę: [email protected]
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mówiąc sam czynsz masz na myśli eksploatacje bo przecież w komunalnych nie ma odstępnego? I co, później liczysz tą eksploatację jeszcze raz do zwykłego dodati przyrównujesz do stawki gminnej?
[/quote]
mówiąc czynsz myślę czynsz... czyli opłata wynikającą z umowy najmu lub podnajmu, za użytkowanie lokalu. Do kwoty czynszu nie wlicza się opłat indywidualnych za media (ogrzewanie, woda, ścieki, wywóz śmieci) czyli tzw. opłat licznikowych.
opłata eksploatacyjna jest opłacana w spółdzielniach lub we wspólnotach, czyli dla lokatorów spółdzielni lub właścicieli lokali, a oni nie mają uprawnienia do dopłaty.
czyli tylko to co jest nazwane czynszem wynikające z umowy najmu, czy to najmu mieszkania komunalnego czy też najmu na rynku prywatnym.
Ja to tak rozumiem... czy dobrze?????
[/quote]
mówiąc czynsz myślę czynsz... czyli opłata wynikającą z umowy najmu lub podnajmu, za użytkowanie lokalu. Do kwoty czynszu nie wlicza się opłat indywidualnych za media (ogrzewanie, woda, ścieki, wywóz śmieci) czyli tzw. opłat licznikowych.
opłata eksploatacyjna jest opłacana w spółdzielniach lub we wspólnotach, czyli dla lokatorów spółdzielni lub właścicieli lokali, a oni nie mają uprawnienia do dopłaty.
czyli tylko to co jest nazwane czynszem wynikające z umowy najmu, czy to najmu mieszkania komunalnego czy też najmu na rynku prywatnym.
GORZATKA
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
GORZATKA pisze:Mówiąc sam czynsz masz na myśli eksploatacje bo przecież w komunalnych nie ma odstępnego? I co, później liczysz tą eksploatację jeszcze raz do zwykłego dodati przyrównujesz do stawki gminnej?
Ja też tak to rozumiem tylko w naszej Gminie w lokalach komunalnych licząc czynsz *75% minus dodatek mieszkaniowy wraz z ryczałtem wychodzi na minusie , a do tego jeszcze dochód osób zajmujących lokale komunalne to zazwyczaj zasiłki stałe albo emerytura więc nie spełnią warunku jakim jest dochód niższy co najmniej 25% jak w roku 2019r. Czy dobrze ????

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wg mnie dobrze rozumiesz. Czynsz to czynsz. Odpłatne czy eksploatacja nie jest czynszem, ta kwota musi wynikać wprost z umowy najmu/podnajmu. Umowa najmu lokalu bez określonego czynszu w zasadzie jest wadliwa i powinna skutkować odmową.GORZATKA pisze: 13 sty 2021, 20:42
-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
Ok. Moje pytanie brzmi czy kwotę tego czynszu liczymy dwukrotnie? Bo przecież wyraźnie jest napisane w przykładach że liczymy "normalny dodatek" (w którym kwotę czynszu wliczamy do opłat tak jak zawsze) i odejmujemy od tych 75% czynszu - wtedy wychodzi kwota dopłaty.GORZATKA pisze: 13 sty 2021, 20:42
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Według mnie tak , jest tak liczone w przykładach z MinisterstwaGość pisze:Ok. Moje pytanie brzmi czy kwotę tego czynszu liczymy dwukrotnie? Bo przecież wyraźnie jest napisane w przykładach że liczymy "normalny dodatek" (w którym kwotę czynszu wliczamy do opłat tak jak zawsze) i odejmujemy od tych 75% czynszu - wtedy wychodzi kwota dopłaty.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA/DM
- Kontakt:
Cześć
czy komuś już udało się opracować wzór decyzji z podstawą prawną i mógłby się podzielić?
czy komuś już udało się opracować wzór decyzji z podstawą prawną i mógłby się podzielić?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Prawa w Urzędzie Gminy. Dotacje, dodatki mieszkaniowe, przetargi, energia, sprawy związane z inwestycjami, obsługa BDO itp
- Kontakt:
Mam wniosek o dodatek mieszkaniowy z dopłatą. Pani nie złożyła oświadczenia o dochodach, ale z tego co się orientuje Pani żyję tylko z zasiłków, alimentów na dzieci i chyba jeszcze zasiłku pielęgnacyjnego na jedno niepełnosprawne dziecko i 500 plus. Teraz pytanie czy jak wyśle do niej zawiadomienie o złożeniu oświadczenia, że dochody zmniejszyły się jej o 25% w stosunku do roku 2019, to mam podstawę do stwierdzenia, że jak mi przedłoży takie oświadczanie a w mojej opinii jej dochody nie uległy zmianie to mogę odmówić jej dodatku mieszkaniowego z dopłatą?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Zgodnie z ustawą musi złożyć nawet 3 oświadczenia...albo 3 w jednym:) inaczej nie możesz sobie kombinować, że sie dochód nie zmienił.Ja bym nie ryzykowała. Złozenie oświadczeń jest warunkiem, do złożenia kompletnego wniosku, sama adnotacja nie wystarczy. Art.15zzzid oraz Art.15zzziepiotrswakowski pisze: 14 sty 2021, 10:47 Mam wniosek o dodatek mieszkaniowy z dopłatą. Pani nie złożyła oświadczenia o dochodach, ale z tego co się orientuje Pani żyję tylko z zasiłków, alimentów na dzieci i chyba jeszcze zasiłku pielęgnacyjnego na jedno niepełnosprawne dziecko i 500 plus. Teraz pytanie czy jak wyśle do niej zawiadomienie o złożeniu oświadczenia, że dochody zmniejszyły się jej o 25% w stosunku do roku 2019, to mam podstawę do stwierdzenia, że jak mi przedłoży takie oświadczanie a w mojej opinii jej dochody nie uległy zmianie to mogę odmówić jej dodatku mieszkaniowego z dopłatą?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
liczymy tak jak zawsze dodatek mieszkaniowy obniżając czynsz do zasobów gminy. Natomiast czynsz najmu,czyli odstępne -z tego liczymy 75%. Wtedy od tej kwoty odejmujemy dodatek i to jest doplata do czynszu.Marcin77 pisze: 14 sty 2021, 10:12Według mnie tak , jest tak liczone w przykładach z MinisterstwaGość pisze:Ok. Moje pytanie brzmi czy kwotę tego czynszu liczymy dwukrotnie? Bo przecież wyraźnie jest napisane w przykładach że liczymy "normalny dodatek" (w którym kwotę czynszu wliczamy do opłat tak jak zawsze) i odejmujemy od tych 75% czynszu - wtedy wychodzi kwota dopłaty.
Oprócz Dopłata do dodatku mieszkniowego - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Uchwała Rady Gminy
wnioski o dm styczeń 2021
dodatek mieszkaniowy
Zapotrzebowanie na dopłaty do 1500zł
Dodatek wstecz, strona w styczniu złożyła wniosek bez adnotacji o wyrównanie
brak umowy najmu
Proszę o pomoc!
Szkolenia
jak zrobić zapotrzebowanie na dodatki na rok 2021
Wzór wniosku uchwała
dodatki covid
Ustawa z dnia 10.12.2020