Tylko czynsz, niektórzy zarzadcy właśnie wydatki za koszty eksploatacyjne plus fundusz remontowy wrzucają do czynszu plus odstępne i w ten sposób na umówię najmu wyliczsja czynsz. Jeżeli na umowie najmu jest dokładnie napisane że czynsz wynosi 300 to bierzemy do eyluczen tylko 300.Kłębuch pisze: 15 sty 2021, 20:16 Klient w ramach umowy najmu od osoby prywatnej użytkuje lokal spółdzielczy. Czy przy naliczaniu dopłaty do czynszu uwzględniać tylko czynsz dla wynajmującego tj. 300 zł czy również opłatę eksploatacyjną i fundusz remontowy które klient opłaca w spółdzielni mieszkaniowej w kwocie 500 zł?
Dopłata do dodatku mieszkniowego
-
- Referent
- Zajmuję się: DM
Re: Dopłata do dodatku mieszkniowego
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Chcę doprecyzować, że w umowie najmu podana jest tylko jedna kwota, owe 800 zł tytułem czynszu. Ponadto, jest w tej umowie, w ramach wyposażenia lokalu informacja o m.in. centralnym ogrzewaniu.Gosia1981 pisze: 15 sty 2021, 22:28Trzeba wziąć pod uwagę tylko czynsz, skoro w umówię najmu jest napisane że w kwocie 800 zł jest czynsz 600 plus 200 za co to ja bym wzięła 600 zł czynszu, a opłata za wodę i śmieci?Kłębuch pisze: 15 sty 2021, 20:11 Klient jest najemcą lokalu w budynku wielorodzinnym należącym do prywatnego właściciela. W umowie najmu jest podany czynsz w kwocie 800 zł płatny do rąk właściciela. Na wniosku o DM właściciel rozbija te 800 zł na 600 zł czynszu i 200 zł opłaty za centralne ogrzewanie, które nie ma charakteru licznikowego. Czy przy naliczaniu dopłaty do czynszu uwzględniam całe 800 zł ujęte w umowie najmu, czy tylko 600 zł?
-
- Referent
- Zajmuję się: DM
W ustawie jest mowa o czynszu, ale czy w umowie jest zapis że w kwocie 800 jest opłata za co plus inne media?z podanymi kwotami? Jestem ciekawa jak właściciel wypisałby oświadczenie o wydatkach z rozbiciem na poszczególne składniki, przecież i tak musi to zrobić, ponieważ dana osoba składa wniosek o DM z dopłata, więc powinien wypisać osobno czynsz, osobno co, osobno woda osobno śmieci, wtedy będzie jasność jak faktycznie wygląda sam czynsz.Kłębuch pisze: 15 sty 2021, 22:52Chcę doprecyzować, że w umowie najmu podana jest tylko jedna kwota, owe 800 zł tytułem czynszu. Ponadto, jest w tej umowie, w ramach wyposażenia lokalu informacja o m.in. centralnym ogrzewaniu.Gosia1981 pisze: 15 sty 2021, 22:28Trzeba wziąć pod uwagę tylko czynsz, skoro w umówię najmu jest napisane że w kwocie 800 zł jest czynsz 600 plus 200 za co to ja bym wzięła 600 zł czynszu, a opłata za wodę i śmieci?Kłębuch pisze: 15 sty 2021, 20:11 Klient jest najemcą lokalu w budynku wielorodzinnym należącym do prywatnego właściciela. W umowie najmu jest podany czynsz w kwocie 800 zł płatny do rąk właściciela. Na wniosku o DM właściciel rozbija te 800 zł na 600 zł czynszu i 200 zł opłaty za centralne ogrzewanie, które nie ma charakteru licznikowego. Czy przy naliczaniu dopłaty do czynszu uwzględniam całe 800 zł ujęte w umowie najmu, czy tylko 600 zł?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Czynsz do dopłat przyjmujemy za bieżący miesiąc?
Jednak bierzemy oświadczenie ile wynosił przed 14.03 czy nie był mniejszy?
Jednak bierzemy oświadczenie ile wynosił przed 14.03 czy nie był mniejszy?
- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
Moim zdaniem zawsze trzeba brać ile wynosił czynsz w marcu 2020 r. Ja w programie przy wniosku nawet mam pozycje do uzupełnienia.
- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
A jeszcze jedna kwestia. Czy jak liczymy te dochody pomniejszone o 25% w stosunku do dochodów w roku 2019 to czy te pomniejszenie musi być spowodowane pandemią tj. wnioskodawca musi np. dostarczyć jakieś zaświadczenie od pracodawcy, że ma mniejsze dochody bo COVID??? Czy tylko przeliczamy i jak wychodzi, że w okresie ostatnich trzech miesięcy ma mniej o 25% niż w 2019 r. to uznajemy warunek za spełniony?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: etat 7
- Kontakt:
szpila pisze: 12 sty 2021, 8:41 Przesłałam Państwu materiały, jeśli ktoś jeszcze nie posiada proszę przesłać adres e-mail. W wolnej chwili prześlę.
ja również poproszę materiały

-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracą
- Kontakt:
witam mogłabym też prosić o materiały
[email protected]

-
- Referent
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
na jakim programie pracujesz?MadJack pisze: 18 sty 2021, 9:11 Moim zdaniem zawsze trzeba brać ile wynosił czynsz w marcu 2020 r. Ja w programie przy wniosku nawet mam pozycje do uzupełnienia.

-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM/DE/KDR/DS
- Kontakt:
Oprócz Dopłata do dodatku mieszkniowego - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Uchwała Rady Gminy
wnioski o dm styczeń 2021
dodatek mieszkaniowy
Zapotrzebowanie na dopłaty do 1500zł
Dodatek wstecz, strona w styczniu złożyła wniosek bez adnotacji o wyrównanie
brak umowy najmu
Proszę o pomoc!
Szkolenia
jak zrobić zapotrzebowanie na dodatki na rok 2021
Wzór wniosku uchwała
dodatki covid
Ustawa z dnia 10.12.2020