Dopłata do dodatku mieszkniowego

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: Dopłata do dodatku mieszkniowego

Post autor: :-) »

GOPS_1234 pisze: 08 sty 2021, 12:44 Mam pytanie jeżeli ten okres skracamy to poprzedni dodatek jakoś się uchyla czy coś czy po prostu okres poprzedniego dodatku zostaje skrócony i w systemie zaznaczamy żeby nie wypłacać już tamtego dodatku skróconego i koniec? Jak wy myślicie?
oooo...to bardzo ważne pytanie :) też nad tym sie zastanawiałam.
dodatek zwykły skracamy...ok...ale jak...w systemie tylko i w decyzji nowej tej z dopłatą do czynszu uzasadniamy ze tamten ulega skróceniu a dajemy nowy?
Jezeli dm jest do konca stycznia...pani przyjdzie w styczniu i złozy ten z doplata...to rozumiem,ze przyznaje od lutego do lipca...ale doplaty samej wstecz przyznac nie moge...chyba...ze dodatek mieszkaniowy przyznany do np marca pani teraz przyjdzie i powie ze chce doplate to dm skracam w styczniu...i od lutego na pol roku wyplacam z doplata...ufff :shock:
KatarzynaSroda
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne
Kontakt:

Post autor: KatarzynaSroda »

Witam o jakich materiałach z ministerstwa mówicie ? Będę wdzięczna za odpowiedz
papryczka
Stażysta
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, zamówienia publiczne, kadry, pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: papryczka »

Wiem głupie pytanie, ale kto nie pyta ten nie wie :)

W materiałach, które dostałam z Wojewódzkiego jest napisane:
" do wniosku dołącza się:
1. oświadczenie o średnim miesięcznym dochodzie przypadającym w 2019r. na jednego członka gospodarstwa domowego ubiegającego się o dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę do czynszu" - wnioskodawca ma sam wyliczyć średni dochód ? czy jak to obliczyć?
Awatar użytkownika
magdalenamagda
Referent
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: magdalenamagda »

papryczka pisze: 08 sty 2021, 13:28 Wiem głupie pytanie, ale kto nie pyta ten nie wie :)

1. oświadczenie o średnim miesięcznym dochodzie przypadającym w 2019r. na jednego członka gospodarstwa domowego ubiegającego się o dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę do czynszu" - wnioskodawca ma sam wyliczyć średni dochód ? czy jak to obliczyć?
dobre pytanie, czytałam na forum, że starczy tylko oświadczenie
:? :shock: :roll:
szpila
Stażysta
Zajmuję się: DM,DE
Kontakt:

Post autor: szpila »

papryczka pisze: 08 sty 2021, 13:28 Wiem głupie pytanie, ale kto nie pyta ten nie wie :)

Słyszałam o tym, że musi okazać PIT za 2019 r. Wartość z PIT dzielimy na 12 miesięcy, wtedy wychodzi miesięczny dochód.
papryczka
Stażysta
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, zamówienia publiczne, kadry, pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: papryczka »

KatarzynaSroda pisze: 08 sty 2021, 13:08 Witam o jakich materiałach z ministerstwa mówicie ? Będę wdzięczna za odpowiedz
Nam przekazała Gmina, której wpadł materiał na ePuap od Urzędu Wojewódzkiego
KatarzynaSroda
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne
Kontakt:

Post autor: KatarzynaSroda »

Bardzo dziękuję za odpowiedz
GOPS_1234
Referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Post autor: GOPS_1234 »

Słyszałam o tym, że musi okazać PIT za 2019 r. Wartość z PIT dzielimy na 12 miesięcy, wtedy wychodzi miesięczny dochód.
[/quote]

Ja planuje brać PIT-y za 2019 umowy o pracę i świadectwa pracy żeby wyłapać każdy okres w którym była praca a w którym nie bo niektórzy mogą mieć kilka PIT-ów. Przykład umowa o pracę od .01.01.2019r. do 31.12.2019r. ale świadectwo pracy pokazuję, że do lipca pracował gdzieś tam, w sierpniu bezrobotny a od września nowa praca. Więc świadectwa i umowy według mnie są potrzebne. Na samym oświadczeniu myślę, że będą pisać o pomocy rodziny i pracach dorywczych. A wy jak macie w planach weryfikować dochody za 2019r.?
Awatar użytkownika
magdalenamagda
Referent
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: magdalenamagda »

GOPS_1234 pisze: 08 sty 2021, 13:57 Słyszałam o tym, że musi okazać PIT za 2019 r. Wartość z PIT dzielimy na 12 miesięcy, wtedy wychodzi miesięczny dochód.
Ja planuje brać PIT-y za 2019 umowy o pracę i świadectwa pracy żeby wyłapać każdy okres w którym była praca a w którym nie bo niektórzy mogą mieć kilka PIT-ów. Przykład umowa o pracę od .01.01.2019r. do 31.12.2019r. ale świadectwo pracy pokazuję, że do lipca pracował gdzieś tam, w sierpniu bezrobotny a od września nowa praca. Więc świadectwa i umowy według mnie są potrzebne. Na samym oświadczeniu myślę, że będą pisać o pomocy rodziny i pracach dorywczych. A wy jak macie w planach weryfikować dochody za 2019r.?
[/quote]

dokumentów od groma:0 pytanie tylko czy wszyscy tak grzecznie przyniosą dokumenty jak niektórzy hmm zgubili i inne takie
:? :shock: :roll:
Jola2016
Starszy referent
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
Kontakt:

Post autor: Jola2016 »

A jak z PIT wyciągniesz składki na ubezpieczenie chorobowe?
Przecież definicja dochodu na razie się nie zmieniła
ODPOWIEDZ