dopłata gminy za pobyt w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 lip 2009, 11:16

Jeśki Mieszkaniec DPS nie pokrywa kosztów pobytu w wysokości jaka jest ustalona w decyzji ( ma komornika na świadczeniu ) to czy gmina powinna doplacać do brakującej kwoty ? Jak to powinno wyglądać . Czy DPS wystawia notę za dany miesiąc, czy czeka na zgodę gminy?
~karol

Napisano: 22 lip 2009, 10:51

nie gmina nie ma obowiazku doplacania w omawianym przypadku. zgodnie z ustawa umieszczony winien wpłacać ze swojego dochpoodu 70% resztę gina. zgodnie z ustawa o pomocy społecznej art 8 ust 3 dochód jego mozna pomniejszyc jedynie w przypadku platnosci bądź potracen bieżących alimentow, nie podlega pomniejszeniu dochód z innych tyt. a zatem klient wam jest winien pieniadze - i winnisci dochodzic w trybie egzekucji
~danka

Napisano: 22 lip 2009, 12:14

zgodnie z ustawą gmina wnosi opłatę zastepcza jeżeli osoby zobowiązane w tym równiez mieszkaniec nie wywiązują sie z obowiązku i to gminie przysługuje prawo dochodzenia zwrotu poniesionych na ten cel wydatków ( art. 61 ) . Mieszkaniec nie wpłaci tych pieniedzy gdyż faktycznie ich nie posiada, a więc należy wystosować odpowiednie pisemko do gminy.
~www

Napisano: 22 lip 2009, 12:50

Dzięki www tak tez mi sie wydaje, tylko że gminy nie chcą płacić , czy ktoś miał juz taki przypadek ?Jak krok po kroku postępować ?Czy wystarczy wysłać do gminy pismo ?
~karol

Napisano: 22 lip 2009, 13:05

ja miałam i wysłaliśmy pismo z podaniem podstawy prawnej. Gmina uregulowaa należnośc i teraz na bieżąco wystawiamy note tak aby była pokryta cała należność odpłatności.
~www

Napisano: 22 lip 2009, 13:11

jak wyzej.
Dlaczego dps maja być stratne.
~prac. soc.

Napisano: 22 lip 2009, 14:09

dzięki
~karol

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny