DOS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 11 lip 2010, 20:37

Witam serdecznie,

Mam bardzo trudną sytuację. Osoba, która ma nowotwór złośliwy (dowiedziała się o tym miesiąc temu) ma dwoje dzieci. Córka ma swoją rodzinę, jest po rozwodzie, a syn ma Zespół Dovna w najpoważniejszym stadium. Darek ma przyznaną rentę, teraz ma 40 lat. Życzeniem osoby umierającej jest \'oddanie\' jej Syna do konkretnego Domu Opieki Społecznej. Jednakże w tym domu są bardzo wysokie opłaty. Czy siostra jest w jakiś sposób zobowiązana do opłacania tegoż domu? Dariusz nie ma więcej rodzeństwa, nie ma też dzieci i wnuków z wiadomych powodów. Jego siostra ma hektary przeliczeniowe, które teoretycznie przynoszą duże pieniądze, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Gdy ta starsza kobieta odejdzie, ktoś będzie musiał przejąć opiekę prawną nad jej synem Darkiem, ale czy prawne sprawowanie nad nim opieki przypadkiem nie zobowiąże do opłacania tego DOS? Znalazłam wg ustawy z 1996 roku, że do opłacania takiego domu zobowiązani są rodzice, małżonek, dzieci, wnuczęta, albo gmina. Proszę podpowiedzieć mi, gdzie należy się udać i z jakimi dokumentami, by uniknąć zapłaty(tym samym ośrodek pomocy społecznej do której przynależy Dariusz będzie dopłacać różnicę potrzebną do jego utrzymania). A przede wszystkim interesuje mnie \'najświeższa\' ustawa, która mówi o osobach niepełnosprawnych i zasadach przyjmowania do Domów Opieki Społecznej (państwowych) i regulaminie odpłatności? Chciałabym się też dowiedzieć, czy domy mogą mieć indywidualne kryteria dotyczące opłaty za pobyt?
~gaja

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x