Jak postąpić w takiej sytuacji? Kobieta pobiera FA i przyniosła potwierdzenie że w kwietniu otrzymała na konto przelew od dłużnika tyt. alimentów. Za kwiecień jeszcze nie ma wypłaconego FA.
Kwota jaką otrzymała jest równa kwocie którą wpłacamy jej FA. Czyli ma wpłacić na nasze konto albo konto komornika, a my potem mamy je normalnie wypłacić FA?
zielonypłatek pisze:Kwota jaką otrzymała jest równa kwocie którą wpłacamy jej FA. Czyli ma wpłacić na nasze konto albo konto komornika, a my potem mamy je normalnie wypłacić FA?
tak najprościej
albo NPŚ czyli ustalasz że świadczenia za miesiąc kwiecień są nienależne i odstępujesz od zwrotu z uwagi na fakt nie wypłacenia, ale to pierwsze lepsze ponieważ nie robisz decyzji a ona oddaje za dłużnika i po sprawie
Komornikowi wysłać zwykłe pisemko, że w dniu tym i tym osoba taka i taka wpłąciła na konto ośrodka kwotę, tytułem? Zwrotu od dłużnika? Czy jakiś inny tytuł?
Witam, to ja też w tym temacie zapytam:)
Wierzycielka od października ma przyznany FA - 900 zł w sumie na 3 dzieci(wniosek złożyła 30 października 2016), wypłacone w listopadzie ze spłatą za październik i do tej pory pobiera. Dzisiaj przychodzi i mówi że w październiku, listopadzie i grudniu komornik przelewał jej na konto po 200 zł. Nie wiem dlaczego przyszła tak późno z tą informacją, po drugie w dniu składania wniosku już miała na koncie od komornika tą jedna wpłatę.
1.Teraz mam jej zrobić NP z FA ?
2 Tylko jeśli miała wypłacone w listopadzie ze spłatą za październik to w październiku też już były NP?
3. Czy całą kwotę wypłaconych świadczeń musi oddać nam tzn. 900 zł x 3 miesiące czy tylko to co wpłacił komornik?
eMGie dziękuję bardzo za odpowiedź a jeśli mogę jeszcze się poradzić bardziej doświadczonych to zapytam o podstawę prawną tego że musi oddać tylko to co dostała od komornika?