wniosek o fa i brak wszczętej egzekucji u komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 kwie 2017, 12:02

Witam.
Dziś przyszła Pani i złożyła u mnie wniosek o fa, bo jak twierdziła jej się należy i już :) Ojcem dziecka jest cudzoziemiec i jak twierdzi u komornika była, ale nie kazał jej nic składać. W jaki sposób mogę sprawdzić czy egzekucja jest faktycznie bezskuteczna i jak mam poszukać komornika, który ewentualnie sprawą mógłby sie zajmować. Czy może pismo do prokuratury, bądź sądu?
Zupelnie nie wiem co robić...odmówić musze na jakiejś podstawie,a tak na goły wniosek to trochę nie bardzo.
:)
patrycja2203
Praktykant
Od: 01 wrz 2016, 15:15
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2017, 14:26

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) (uchylony)
2) bezskuteczności egzekucji – oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu:
a) braku podstawy prawnej do podjęcia czynności zmierzających do wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika,
b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą;

(...)

3) zaświadczenia lub oświadczenia oraz dowody niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia:
a) zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne albo oświadczenie stwierdzające bezskuteczność
egzekucji,
b) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty, odpis postanowienia sądu o zabezpieczeniu
powództwa o alimenty, odpis protokołu zawierającego treść ugody sądowej lub ugody zawartej przed
mediatorem,
c) orzeczenie sądu rodzinnego o ustaleniu opiekuna prawnego dla osoby uprawnionej,
d) zaświadczenie albo oświadczenie o uczęszczaniu osoby uprawnionej do szkoły lub szkoły wyższej,
e) informacje właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z:
– brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub
– brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą,

Nie miałam jeszcze takiego przypadku, jednak wnioskując z tego co w ustawie (tekst powyżej) powinna donieść dokumenty z sądu. Zobowiązujesz ją do doniesienia dokumentów, jak nie doniesie to wniosek bez rozpatrzenia.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2017, 14:29 przez Młodypracownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 24 kwie 2017, 14:27

wezwanie do dostarczenia zaśw. z sadu lub od komornika
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2017, 9:17

Komornik nie ma prawa odmówić jej wszczęcia egzekucji. Komornik prowadzi egzekucje na terenie kraju i ma sprawdzić czy na terenie kraju dłużnik nie ma majątku, być może cudzoziemiec ma tu np. nieruchomości.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 25 kwie 2017, 9:42

paulina124 pisze:Komornik nie ma prawa odmówić jej wszczęcia egzekucji. Komornik prowadzi egzekucje na terenie kraju i ma sprawdzić czy na terenie kraju dłużnik nie ma majątku, być może cudzoziemiec ma tu np. nieruchomości.
wszystko zależy od tego co usłyszał od wierzycielki
jeżeli Ona nie wskaże ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce to ma prawo odmówić
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2017, 11:38

i koło się zamyka :) napisałam wezwanie do wierzycielki i zobaczymy...:) ale boję się kontaktu z nią, bo to baardzo specyficzna klientka, która do cichych nie należy :)
patrycja2203
Praktykant
Od: 01 wrz 2016, 15:15
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x