otrzymaliśmy pierwszy raz informację z NIEBIESKIEJ LINII że klient doznaje przemocy ze strony ojca, wujka, cioci/przemoc fizyczna, psychiczna/
Jakie działania teraz podejmujemy jako OPS?
Dostaliśmy zgłoszenie z niebieskiej linii, co mamy robić?
Dostaliśmy zgłoszenie z niebieskiej linii, co mamy robić?
Ostatnio zmieniony 02 lis 2016, 8:41 przez heiland, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu. NA przysżłość proszę się stosować do tego ponieważ tak nazwany temat automatycznie może zostać usuwany.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu. NA przysżłość proszę się stosować do tego ponieważ tak nazwany temat automatycznie może zostać usuwany.
Re: NIEBIESKA LINIA - pilne!!!!!
Ja bym się skłaniał w kierunku procedury "Niebieskiej katy".
Po takiej informacji raczej można uznać, iż zachodzi uzasadnione podejrzenie, że w rodzinie może dochodzić do aktów przemocy.
Po takiej informacji raczej można uznać, iż zachodzi uzasadnione podejrzenie, że w rodzinie może dochodzić do aktów przemocy.
Działania jak przy podejrzeniu przemocy w rodzinie - sprawdzić to. W rzeczywistości może nie dochodzić do przemocy, a pracownicy NL dostając zgłoszenie muszą powiadomić ops, dzielnicowego. Jeśli przemoc jest - to działania pomocowe - niebieska karta itp.
jaka rola jest w tej chwili pomocy społecznej? kto powinien /jeśli faktycznie istnieje przemoc/założyć NIebieską kartę,a Policja?
Rozeznać jak przy każdym zgłoszeniu i podjąć odpowiednie kroki ( NK jeżeli jest potrzebna, monitorowanie, zgłoszenie do sądu, MKRPA..., w zależności co stwierdzicie). A może się okazać, że nic nie będzie trzeba. Przecież poinformować niebieska linie może każdy ( bo sąsiad sąsiada nie lubi, bo coś tam, coś tam).
Ja zawsze ze spokojem podchodzę do różnych " zgłoszeń ".
Na każdego z nas każdy może coś zgłosić.
Najważniejsze - rozeznać najpierw.
Ja zawsze ze spokojem podchodzę do różnych " zgłoszeń ".
Na każdego z nas każdy może coś zgłosić.
Najważniejsze - rozeznać najpierw.
Oprócz Dostaliśmy zgłoszenie z niebieskiej linii, co mamy robić? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
kontrakt z bezdomnymi - kto ??
opiekun prawny/kurator
nienależnie pobrany zasiłek stały zwrot.
zasiłek stały -kontynuacja
Informacja SZO
Zasiłek stały
Problem studencki zawodowy/decyzyjny
zbiory centralne III kwartał- zwroty odpłatności za pobyt w
Oświadczenie majątkowe
Proszę o pomoc.500+Uzasadnione podejrzenie popełnienia przes
prośby osób o pomoc na portalach społecznościowych
dochód należny za dany okres
zasiłek stały
zaświadczenie o dochodzi
Konkurs RPMA.09.01.00-IP.01-14-028/16