Kobieta złożyła wniosek w czerwcu i dostała wezwanie o dostarczenie dokumentu. Ten dokument- wyrok sądu ma dopiero teraz . Od kiedy zasiłek rodzinny? Od sierpnia?
rozstrzygasz prawo od czerwca.
Jeżeli za okres czerwiec lipiec jej się nie należy to dajesz odmowę za te miesiąca a przyznajesz od sierpnia.
Ten wyrok sądu czego dotyczył?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
to był wyrok rozwodowy ponieważ wykazując męża w składzie rodziny przekroczył by jej dochód. Nie chciała donieść jego dochodów bo twierdziła że jej nie udostępnia, więc tak naprawdę nie wiem jakie by miała przekroczenie.
Tak, jak pisze Elmer. W tamtym czasie nie miała rozwodu, więc powinna dostarczyć dochody męża i takie wezwanie powinna dostać - gdyby nie dostarczyła, pozostawiasz wniosek bez rozpatrzenia. Wniosek musisz rozpatrzyć od czerwca, za 2 miesiące odmowa (nie jest to do końca dobrze, ale...) i od sierpnia ustalasz prawo, jeśli spełnia kryterium ofkors.
Ja to wezwanie wysłałam od razu w czerwcu o dochody męża albo wyrok sądu. Teraz przyniosła mi wyrok z mordą że nie będzie wniosku przepisywać. Gdyby doniosła mi dochody męża miałaby nienależnie pobrane zasiłki rodzinne od sierpnia do października 2013 r.
dałam jej 14 dni na dostarczenie dokumentów i się nie pojawiła. Wniosek pozostał bez rozpatrzenia (nie wydałam decyzji ani żadnego pisma że wniosek jest bez rozpatrzenia) i teraz przyszła w sierpniu donosząc wyrok rozwodowy. Z wyroku dowiedziałam się że ślub wzięław lipcu 2013 . Powinna nas poinformować wtedy i donieść dochody męża na sierpień 2013. Teraz się kwalifikuje ale nie mam dokumentów żeny dochodzić nienależnych . Co robiC?