dostęp do danych sprawozdawczych? - Oprogramowanie

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 kwie 2009, 23:58

Do badań potrzebuje dostępu do danych sprawozdawczych ośrodków pomocy społecznej (MPiPS-03).
Niestety pisanie do ministerstwa albo do firmy administrującej systemem to jak pisanie na Berdyczów.
Jakie są szanse na uzyskanie takiego dostępu na poziomie agregacji np. gmin? Czy te dane są bardziej poufne niż dane o pensjach urzędników?
~zachodniopomorski

Napisano: 02 maja 2009, 0:06

dane MPiPS 03 powinny być jak najbardziej udostępnione, nie ma tam nic co mogłoby zagrażać informacjom. Na podstawie tych danych kierownik robi radzie Gminy sprawozdania opisowe z wykonania budżetu i są one ogólnie dostępne.
~bas

Napisano: 02 maja 2009, 0:12

Hhehe, ja też pisałem prace, w której wykorzystywałem MPiPS-03 (analiza porównawcza).
Wiec tak: dane sprawozdawcze są jawne (nie ma w nich danych osobowych). Część ośrodków wręcz zamieszcza te sprawozdania na swoich stronach. A ta druga cześć nie dość ze nie zamieszcza to jeszcze twierdzi ze nie udostępni nawet na żądanie.
Pytanie dlaczego: strach przed pokazaniem czegoś?

Do ministerstwa nie pisz: to faktycznie pisanie na Berdyczów (zresztą oni mają raczej tylko zbiorówki zrobione przez poszczególne województwa)
Pisz do urzędów wojewódzkich (lub wojewodzkiego) - zależy jak szerokie badania chcesz prowadzić...

Jak w czymś mogę pomóc to chętnie..
~Józik

Napisano: 02 maja 2009, 17:29

Hm, dzięki za potwierdzenie spostrzeżeń. Mnie zastanawia co innego - jest zdaje się POMOST, w którym te dane są wpisywane, czy nie ma w tym programie opcji podglądu danych dla wybranych użytkowników na odpowiednim poziomie agregacji? Cóż to byłby za problem?

Tylko moje niegdysiejsze pisma do Ministerstwa i do firmy zostały kolkowialnie mówiąc olane...

Trzeba do sądu iść, czy może oficjalny wniosek o udostępnienie informacji publicznej wystarczy? ;-)
~zachodniopomorski

Napisano: 02 maja 2009, 17:31

I jeszcze jedno - czy tu działa logowanie? Próbowałem się zalogować, by pisać spod logowanego konta i nie szło...
~zachodniopomorski

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x