Witam, czy macie dostęp do danych ZUS przez internet tak jak do SEPI?? osoby, które chcą z ZUS zaświadczenie o składce zdrowotnej są odsyłane z kwitkiem, ponieważ ZUS informuje, ze gmina ma dostęp do tych danych i drogą elektroniczną występuje do ZUS o takie dane. Czy wiecie coś na ten temat???
Na dzień dzisiejszy jest brak podstawy prawnej do pobierania z ZUS danych drogą elektroniczną.
ZUS, jak i każdy inny organ administracji, nie ma prawa odmówić wydania zaświadczenia.
ZUS to sobie może odsyłać po 1 stycznia 2016
na dzień dzisiejszy muszą na wniosek wydać zaświadczenie
u mnie nie mają z tym problemu
ale bym zadzwoniła do ZUS i zapytała czym się kierują odsyłając ludzi skoro ustawa zobowiązuje nas do pozyskiwania informacji od 1 stycznia 2016
i niech Ci wytłumaczą
nie słyszałaś, że od 1 stycznia 2016 jeśli osoba przybędzie do Ciebie tylko z wnioseczkiem to Ty jesteś zobowiązana drogą elektroniczną lub tradycyjną pocztą pozyskać niezbędne inf ZUS US PZON
no to od stycznia więc co się przejmujesz zusem, goń petentów z powrotem do zus po zaświadczenia i niech petenci tym w zusie mówią żeby się poduczyli trochę zanim ludzi wygonią
Ja tez to wiem, ze od 1 stycznia 2016r., ale mój ZUS tego nie rozumie i ja wychodzę na głupca, powiedzcie mi jak mogę to rozwiązać, bo w moim Zusie na dają sobie tego powiedzieć , z kim mogę na ten temat rozmawiać??? Chyba z Prezesem ZUS-u!!!
napisz im pismo że Empatia ma działać od stycznia a nie teraz no i oczywiście że pod warunkiem ze będzie ona działać, a na razie to oni maja obowiązek wydawać te zaświadczenia, poza tym niech nie zrzędzą bo i tak ich od ręki nie wydają tylko w ciągu 7 dni